Junts per Catalunya, Més País, Compromís i BNG creen un nou grup parlamentari en el Congrés

El seu portaveu inicial serà Laura Borràs (JxCat) i com a adjunt figura Íñigo Errejón (Més País).

El diputat de Més Compromís, Joan Baldoví, compareix davant els mitjans de comunicació en una imatge d'arxiu
El diputat de Més Compromís, Joan Baldoví, compareix davant els mitjans de comunicació en una imatge d'arxiu

Junts per Catalunya, la coalició de Més País i Equo, Compromís i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) s'han unit per a crear un nou grup parlamentari al Congrés. El seu portaveu inicial serà Laura Borràs i, com a adjunt, figura Íñigo Errejón.

Es tracta de la segona alternativa per a reduir el Grup Mixt resultant de les eleccions generals del passat 10 de novembre, després que UPN (Navarra Suma), Coalició Canària (CC), el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Terol Existeix hagen format el grup Espanya Plural.

L'última paraula la tindrà la mesa del Congrés, que es reuneix aquest divendres per a estudiar els escrits presentats i prendre una decisió en funció del reglament i dels antecedents que s'han anat produint en la història recent de la cambra.

El reglament del Congrés estableix que tots els partits que tinguen 15 o més escons podran constituir grup parlamentari. Aquest és el cas del PP, PSOE, Vox i Unides Podem. Però hi ha una segona via per a constituir grup propi: superar els cinc diputats més el 5% dels vots a tot el país, l'opció emprada per Ciutadans; o bé el 15% en totes les circumscripcions en les quals es concorre, com han fet PNB, ERC i Bildu, que compta amb grup propi per primera vegada.

També et pot interessar

stats