Catalunya celebra la primera Diada després de l'1-O

Els actes institucionals, amb absència de Ciutadans, PSC i PP, recorden els polítics empresonats.

Quim Torra, al costat del vicepresident Pere Aragonés i els consellers Elsa Artadi i Ernest Maragalll
Quim Torra, al costat del vicepresident Pere Aragonés i els consellers Elsa Artadi i Ernest Maragalll / Efe

El record als polítics independentistes en presó marca la primera Diada catalana després de l’1 d’octubre del 2017, la jornada en què va culminar el pols entre el govern català i el govern espanyol sobre un referèndum d’autodeterminació. 

Tant als actes institucionals com a la manifestació independentista, la situació dels dirigents empresonats després de la consulta sobiranista i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, són les protagonistes. 

Els actes institucionals s’han iniciat aquest dilluns amb una ofrena floral del president de la Generalitat, Quim Torra, al Fossar de les Moreres de Barcelona, el memorial pels morts durant la Guerra de Successió de l’any 1714.  Des del Parlament ha eixit el que s’ha batejat com "la marxa per la llibertat", organitzada per a "portar la llum a la institució després de la foscor i la paràlisi imposada per l'aplicació del 155", segons el govern català. Tant Ciutadans, com el PSC i el PP no han participat en els actes i han criticat que només representen "la meitat" dels catalans i exclouen la resta. 

Ofrena floral i manifestació

Aquest dimarts a primera hora del matí es realitzarà  la tradicional ofrena política al monument a Rafael Casanova per part de les institucions i els partits. A les 18:00 hores, l’Assemblea Nacional Catalana ha organitzat una manifestació independentista que, amb el lema "Fem la República Catalana", vol emular les massives mostres de força de l’independentisme dels últims anys. Els organitzadors demanen que es faça efectiu el mandat de l’1 d’octubre. 

La Generalitat de Catalunya també ha organitzat, per als pròxims dies, actes a Bèlgica, Suïssa, el Regne Unit i Irlanda, on hi ha alguns dels dirigents que tenen causes pendents per l’1 d’octubre instruïdes en aquells països. 

També et pot interessar

stats