Catalá: "El pacte s'ha gestat en quatre mesos, no en tres dies"

El portaveu de Vox, Juanma Badenas, ha destacat que serà "un govern fort, un govern estable i, sobretot, serà un govern eficient"

L'alcaldessa de València, María José Català (PP), i el poortaveu del Vox, Juanma Badenas, aquest divendres
L'alcaldessa de València, María José Catalá (PP), i el portaveu de Vox, Juanma Badenas, aquest divendres / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

L'alcaldessa de València, María José Catalá (PP), ha anunciat aquest divendres que incorpora al seu equip de govern Els quatre edils de Vox, amb competències com a Família o Ocupació, amb el propòsit de donar a València "l'estabilitat que precisa".

L'acord es fa en base de manera proporcional al resultat electoral. El PP té tretze membres als quals s'integraran els quatre membres de Vox. L'estructura queda en onze àrees de les quals huit dependran del PP i tres, de Vox.

"Hem aprés d'errors comesos en altres governs, que feien ineficient aquesta casa. Confiem prou els uns amb els altres perquè cadascun porte la seua àrea amb normalitat", ha apuntat Catalá, mentre que el portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas, ha augurat que aquest serà un govern "estable i eficient".

En una roda de premsa conjunta de Catalá i Badenas, celebrada en el Saló del Cristall del Consistori, l'alcaldessa ha informat que Vox assumirà, entre d'altres, les competències d'Ocupació, Família, Joventut, Infància, Majors i Festes, excepte les Falles.

“En les àrees que portava el Partit Popular no hi ha excessius canvis, es mantenen amb bastant estabilitat i es creen tres noves àrees i hem intentat que l'estructura siga bastant operativa i no alterar els treballs dels serveis de la casa que estaven organitzats en una sèrie d'àrees de govern”, ha manifestat Català.

El portaveu de Vox, Juanma Badenas, ha destacat que aquest divendres és un “molt bon dia” per a la ciutat de València perquè tindrà des d'aquest mateix moment un “gran govern” presidit per María José Catalá. “Serà un govern fort, un govern estable i, sobretot, serà un govern eficient en el qual l'interés dels valencians serà el nostre principal objectiu”, ha ressaltat.

L'alcaldessa popular ha insistit que s'ha "intentat aconseguir un acord que afecte el mínim possible al treball diari dels funcionaris de l'Ajuntament de València, que afecte el mínim possible als serveis i que puga ser àgil i resolutiu i posar-se en marxa com més prompte millor. Intentant generar eficiències que ens semblen fonamentals tant al PP com a Vox".

Badenas ha significat que els quatre regidors de Vox formen part d'un equip que treballarà “de manera coordinada amb comunicació” i on les xicotetes diferències que puga haver-hi, “debatrem entre nosaltres per a arribar sempre que siga possible a un acord sempre pensant en l'interés dels valencians”.

El PP i Vox sumen majoria absoluta a l'Ajuntament de València, enfront de l'oposició de Compromís i el PSPV-PSOE, i ara tenen garantida, entre altres mesures, l'aprovació del pressupost municipal per al 2024. "Estem molt satisfets per aquest acord perquè pensem que donarem a València l'estabilitat que precisa en la governabilitat d'aquesta ciutat", ha dit Catalá.

Catalá: “Han sigut quatre mesos de treball intens”

L'alcaldessa de València ha explicat que “no hi ha hagut cap canvi de criteri” i que en el seu moment va dir que hi havia la possibilitat, com dictamina la normativa local, de ser alcaldessa amb els vots del PP i així ho va fer.

Però, ha indicat que a partir de la primera reunió que va mantindre amb el portaveu de Vox el 29 de juny ja va començar a treballar en la possibilitat d'establir un govern "sòlid i fort" per a València. “Des de llavors a ara hem arribat a acords puntuals i això era paral·lel a la negociació d'aquest acord de govern”, ha exposat.

Segons ha destacat, “han sigut quatre mesos de treball intens”, és el què als dos grups polítics “ens ha portat el temps necessari per a pensar en quines qüestions podíem arribar a acords i veure com ho podíem fer de forma més eficient i ser millor govern i hem aconseguit aquest acord que ens sembla òptim per a tots”.

L'alcaldessa demana a l'oposició que respecte l'acord amb Vox

D'altra banda, Catalá ha dit que ella sempre ha sigut respectuosa amb els acords dels pactes d'esquerra i no ha fet broma amb el Pacte de Rialto o el de la Nau i ha demanat "el mateix respecte" per a aquest acord amb Vox.

Sobre el nom del pacte, considera que no cal perdre el temps buscant noms, sinó que és l'“acord del govern per a València”.

L'acord es produeix després que Vox donara suport aquest dimecres, en la comissió d'Hisenda, a la rebaixa d'impostos proposada pel govern de Catalá (PP), encara que prèviament havia anunciat que votaria en contra, i que es mostrara la voluntat per a negociar els pressupostos municipals del 2024.

La negociació arriba també una vegada que l'Ajuntament ha anunciat que ajorna les negociacions d'un conveni urbanístic amb el València CF fins que es reprenguen les obres del nou Mestalla, que fa més de quinze anys que estan parades.

El partit de Santiago Abascal havia oferit en diverses ocasions —fins a quatre, segons el portaveu municipal, Juanma Badenas— la mà al PP per a formar part de l'executiu local, però els populars no havien acceptat la proposta.

També et pot interessar

stats