Catalá divideix el govern de València en onze àrees

L'alcaldessa, a més, ha reubicat l'oposició en un altre edifici propietat de l'Ajuntament en funció del resultat electoral

L'alcaldessa de València, María José Catalá, presideix la sessió extraordinària de la Junta de Portaveus
L'alcaldessa de València, María José Catalá, presideix la sessió extraordinària de la Junta de Portaveus / Ajuntament de València

L'alcaldessa de València, María José Catalá (PP) ha revelat aquest dimecres l'estructura del govern municipal, que reformula la divisió de responsabilitats de l’anterior mandat. Així, l’Ajuntament tindrà trenta delegacions, repartides en onze grans àrees: Hisenda i Participació; Ocupació, Formació i Emprenedoria; Patrimoni, Recursos Humans i Tècnics; Seguretat i Mobilitat; Urbanisme, Habitatge i Llicències; Parcs, Jardins i Espais Naturals; Millora Climàtica i Gestió de l’Aigua; Família, Educació i Consum; Benestar Social; Festes, Tradicions, Cultura i Esport; i l’àrea d’Alcaldia, des d'on es coordinaran Grans Projectes, Turisme, Innovació i Inversions. 

Al capdavant de les diverses àrees hi haurà 13 regidors del PP, que en la majoria dels casos portaran més d'una delegació. En l’àrea d’Alcaldia, destaquen Juan Carlos Caballero, per a la delegació de comunicació; José Marí Olano, en Grans Projectes, i Turisme, Innovació, Tecnologia, Agenda Digital i Captació d’Inversions, Paula Llobet. A més, entre els nomenats estan María José Ferrer San Segundo, Julia Climent Monzó, Jesús Carbonell Aguilar, Santiago Ballester Casabuena, Juan Giner Corell, Juan Carlos Caballero Montañés, Carlos Mundina Gómez, Marta Torrado de Castro i José Luis Moreno Maicas.

Entre les novetats, el PP ha creat una direcció general per a persones amb discapacitat, que dependrà de l'alcaldia i també una oficina de Benestar Social dins de la delegació de Sanitat i Consum. A banda, les delegacions de Mobilitat i Seguretat Ciutadana estaran dins d'una mateixa àrea, sota la batuta d'un director general de Mobilitat. Al mateix temps, s’uneix el servei d’Obres i Manteniment i es crea un servei específic de Registre i Població per a coordinar el padró municipal.

L’edil ha afirmat que el nou executiu local ha trobat “delegacions que no tenien al darrere una vertadera estructura organitzativa, serveis desdoblats o pendents de diferents delegacions i assumptes embossats”. Catalá ha defés la seua estructuració, que serà “més simple, més eficient i ràpida per als ciutadans i que desembossarà moltes qüestions bloquejades”. 

“Soci preferent”

Qüestionada pels mitjans pel paper de Vox i pel fet que els seus quatre regidors tindran dedicació completa, l'alcaldessa ha assegurat que a “ningú” se li escapa que Vox és “el soci preferent” i que “també” els donarà suport en aquesta nova organització.

Catalá ha negat que el canvi de nom d’algunes regidories, com la de Drets LGTBI, integrada en la delegació d’Igualtat, responga a cap exigència de Vox. L’alcaldessa ha assegurat que s'ha “canviat de nom” algunes regidories perquè “hi havia algunes amb alguns noms que eren difícils de posar en una targeta”. En tot cas, ha explicat que l'estructura de govern es deu a la seua manera de veure les coses i a la manera de treballar del seu govern i ha argumentat que “ningú” els ha imposat “res”. En aquesta línia, ha garantit que "el govern té un compromís totalment clar amb la defensa dels drets de les persones LGTBI".

L’oposició es queixa per la seua nova ubicació i els sous del nou govern

L'alcaldessa, a més, ha reubicat a l'oposició en un altre edifici propietat de l'Ajuntament en funció del resultat electoral. Una decisió criticada pels grups de l'oposició.

Pel que fa als sous del nou equip de govern, Catalá cobrarà 92.442 euros anuals, mentre que els tinents d'alcalde 83.197 euros, i els regidors al capdavant d'àrees de govern 81.341 euros. Catalá ha assegurat que el sou de la nova alcaldessa és "el mateix" que el de l'anterior alcalde, Joan Ribó (Compromís).

El portaveu adjunt del grup socialista, Borja Sanjuán, ha criticat que “la primera mesura ha sigut apujar-se el sou i emmordassar l'oposició”. A parer seu, “la prova més gran que Vox formarà part d'aquest govern és que la senyora Catalá els ha posat a tots els regidors de Vox el sou màxim malgrat estar formalment en l'oposició”. 

Ribó qualifica de "lamentable" el model de Catalá

El portaveu del Grup Municipal de Compromís a l'Ajuntament de València, Joan Ribó, ha criticat la proposta de Catalá: "No és un model de govern de voler treballar, és un model de tindre el mínim esforç. El que se'ns ha donat i que aprovaran divendres que ve és un document que vam conéixer fa quinze dies. No s'ha avançat absolutament res quant a l'assignació de competències, i em sembla molt lamentable", ha denunciat.

"Aquest municipi té 800.000 habitants i es mereix una dedicació important. Ens sembla intolerable que es reduïsca el nombre de comissions, que es reduïsca el nombre de persones que estiguen en les comissions" ha asseverat l'exalcalde, qui també ha assenyalat que "estem, a poc a poc, aproximant-nos al fet que Vox participe en el govern d'aquest ajuntament".

També et pot interessar

stats