Casado nega el bloqueig de la renovació del CGPJ i diu que l'actual llei en permet la despolitització

El PP planteja prohibir que excàrrecs polítics puguen ser vocals del Consell General de Poder Judicial.

Pablo Casado, aquest dilluns
Pablo Casado, aquest dilluns / À Punt NTC

El Partit Popular ha registrat en el Congrés una nova proposta normativa per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que pretén “despolititzar i reforçar la independència judicial” a Espanya. El president del PP, Pablo Casado, ha dit que el PP compleix el mandat constitucional “que els jutges trien els jutges”, que va ser el seu compromís quan es va presentar a presidir el PP i quan va concórrer a les eleccions.

La proposta del PP per a reformar el sistema d'elecció del CGPJ intenta tornar al model de 1980 derogat pel govern socialista de Felipe González de 1985 i que exclou les Corts de l'elecció dels dotze vocals del contingent de jutges i magistrats.

El líder dels populars nega que hi haja un bloqueig en la renovació del CGPJ i ha remarcat que l'actual legislació, que va ser pactada pels dos grans partits el 2001, permet arribar a acords entre el PSOE i el PP per a garantir la despolitització de la justícia. En concret, ha apuntat, per exemple, dotar de “transparència” la selecció dels dotze vocals avalats per la carrera judicial i descartar perfils polítics en els huit juristes que proposen els grups.

Excloure Podem de la negociació

Una negociació de la qual el PP insisteix a excloure Podem perquè considera que la renovació del Poder Judicial exigeix tres cinquens de suport parlamentari i això implica els dos grans partits (el PP i el PSOE), no els altres, i menys un partit com la formació morada que, segons Casado, “està imputat i vol pactar amb independentistes i amb els hereus d'ETA”.

Segons ha ressaltat Casado, és important que després de “la commoció social, mediàtica i fins i tot internacional” que ha suscitat la reforma que ha presentat el govern del PSOE i Unides Podem, “tornem als orígens, al que la gent demana, que és despolitització, independència, separació de poders i enfortiment institucional”.

La proposta aporta novetats en l'àmbit dels requisits per a triar els vocals del CGPJ. La principal és que es prohibisca que els juristes que hagen ocupat càrrecs polítics puguen ser candidats a les huit places reservades a aquest perfil. L'altra més destacada és impedir que els parlaments autonòmics puguen designar vocals o magistrats que formen part dels tribunals superiors de justícia.

També planteja el sistema de majories reforçades de tres cinquens a totes les decisions que haja d'assumir el Consell General del Poder Judicial i que els informes del CGPJ “s'hagen de fer per a qualsevol reforma que afecte la carrera judicial, com no ha passat, per exemple, en la proposició de llei que ha registrat el PSOE”, ha apuntat Casado. S'ha incorporat, a més, a aquest text, la despolitització de la Fiscalia General de l'Estat, després que el govern de Sánchez “haja situat per primera vegada en la història una diputada socialista, a més, incursa en un cas d'extorsió de periodistes, jutges i empresaris”.

Casado destaca la pressió del PP a Europa

Sobre la proposta registrada pel PSOE i Unides Podem, Pablo Casado assenyala: “A mi no em pressiona ningú”. Al mateix temps, denúncia “l'intent d'ocupació de les institucions de l'Estat per part del govern”. “Sánchez se n'ha passat de frenada, mai havia arribat tan lluny. Per això, en tot just uns dies i gràcies a la labor desplegada pel PP en les institucions europees, sembla que el PSOE torna a plantejar-se l'amenaça que va formular la setmana passada”, ha afegit el president del PP.

El PP ha demanat al president del govern, Pedro Sánchez, la retirada de la proposta del PSOE i Unides Podem i els socialistes ja han deixat la porta oberta a negociar. Sánchez va assegurar divendres que està disposat a arribar a un acord amb el PP per a renovar el CGPJ reprenent la negociació que a l'agost estava tancada “al 99%” si els populars “tornen a la senda del sentit d'Estat i del sentit comú”. Un dia més tard, la presidenta del PSOE i vicepresidenta del Senat, Cristina Narbona, va avançar que el seu partit estaria disposat a retirar la proposició de llei que ha registrat amb Unides Podem si el PP s'avé a arribar a un pacte, que podria significar “fins i tot concessions”.

També et pot interessar

stats