Casado exigeix a Sánchez que destituïsca els qui ataquen la monarquia i la democràcia, en referència a Iglesias

Abascal suggereix una nova moció de censura de Vox perquè el PP puga “redimir-se”.

Compareixença del president del Partit Popular, Pablo Casado
Compareixença del president del Partit Popular, Pablo Casado / Emilio Naranjo (Efe)

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "lleve del govern els que ataquen la monarquia i la premsa lliure; els qui defensen l'autodeterminació, justifiquen a ETA i qüestionen la qualitat de la democràcia espanyola". Ho ha fet durant el seu torn de rèplica en la compareixença del cap de l'executiu davant el ple del Congrés per a informar de l'evolució de la pandèmia i l'aplicació de l'estat d'alarma.

"Senzillament no es pot tolerar", ha subratllat Casado en referir-se indirectament i entre altres al vicepresident segon, Pablo Iglesias, al mateix temps que ha insistit a Sánchez que és "fonamental" que ho faça perquè Espanya pot tindre unes institucions sòlides.

El president del Partit Popular ha recriminat al president del govern que reclame unitat a l'oposició quan no la té dins del mateix executiu i ha reivindicat l'"esmena a la totalitat" a un govern "radical" que afebleix el "constitucionalisme" amb les seues aliances amb els extremistes.

Casado ha menyspreat l'oferiment de Sánchez, a qui ha alineat amb Zapatero, que ja el 2009 va deixar "una divisió social i territorial", pels seus pactes amb "independentistes" per a tombar el règim del 78 com si pogueren "confinar la majoria constitucionalista mitjançant un "cordó sanitari i polític". En aquesta línia, Casado ha menysvalorat la tasca de Sánchez en relació amb la d'altres expresidents com Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar i Mariano Rajoy. El líder del PP ha insistit que Sánchez i Zapatero tracten de trencar el "rumb" marcat en la Transició.

Vox recorda al PP el seu suport a l'actual govern

Per la seua banda, el president de Vox, Santiago Abascal, ha suggerit la possibilitat de plantejar una segona moció de censura contra el govern de Pedro Sánchez perquè el PP puga “redimir-se” del seu vot en contra de la passada tardor.

Segons ha dit Abascal, en la moció de censura que Vox va plantejar al setembre “alguns van voler convertir-se en protagonistes i víctimes”, en al·lusió al PP, “i van preferir la continuïtat d'aquest govern de la ruïna, la violència i la retallada de llibertats abans que apostar per la convocatòria d'eleccions”. “Potser cal oferir la possibilitat de plantejar-se una nova moció de censura perquè alguns diputats puguen redimir-se de la seua gegantesca irresponsabilitat davant els espanyols”, ha asseverat.

El president de Vox ha acusat el govern que Espanya haja retrocedit en llibertats per la gestió que ha fet de la pandèmia, amb confinaments, tocs de queda, reculada de l'economia i “ara també violència”, de la qual ha culpat a l'executiu.

Arrimadas ofereix quatre pactes d'Estat

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat el cap de l'executiu d'acudir al ple del Congrés amb un “triomfalisme buit” quant a la pandèmia i li ha demanat que “no s'amague” darrere de la Setmana Santa com, al seu paper, va fer en les passades vacances nadalenques. Dit això, ha oferit quatre acords d'Estat en la situació política i econòmica provocada pel coronavirus. En concret, ha plantejat un pacte per a “previndre noves onades i accelerar la vacunació”; un segon acord per a “rescatar els espanyols de la ruïna” amb ajudes directes; un tercer pacte per a “complir les reformes que demana Europa”; i en últim lloc ha plantejat augmentar al 2% el pressupost en ciència i investigació.

Podem demana fer pedagogia de les diferències en la coalició

El portaveu d'Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, ha demandat a Pedro Sánchez avançar en la cultura de la coalició i assumir el debat sobre les diferències entre els socis de govern per a adoptar mesures “valentes” acordades per a aquesta legislatura, com intervindre el mercat del lloguer o derogar la reforma laboral. Echenique ha avisat que en els tres anys de legislatura que resten, tindran diferències sobre matèries com la llei trans, la regularització de persones immigrants, el sistema de pensions, la reforma fiscal, la llibertat d'expressió, la reforma del mercat elèctric o la monarquia, “algunes de les quals no es resoldran, però altres sí que tenen fàcil resolució com complir l'acord de govern”.

Compromís reclama un nou sistema de finançament

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha demanat a l'executiu que reprenguen els acords d'investidura i ha destacat la necessitat d'un nou sistema de finançament autonòmic, que la Comunitat Valenciana reclama insistentment. A més, en el marc de la pandèmia, ha reclamat un repartiment de vacunes “més assenyat” en funció de la població i evitar així “suspicàcies” o “diferències entre territoris”.

Rufián: “Els contenidors poden reposar-se, però l'esperança, no”

El portaveu parlamentari d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha advertit al president del govern del risc de culpar els joves dels disturbis dels últims dies per l'empresonament del raper Pablo Hasél perquè, al seu parer, això només provocarà “més desafecció i més abstenció”, però també més vots per a Vox. Rufián ha defés que les protestes als carrers no respon únicament a l'ocorregut amb Hasél sinó que és la resposta de tota una generació que només ha conegut “crisi, precarietat i exclusió”. “La crema d'un contenidor no és més que la culminació de cremes més severes”, ha arribat a dir l'independentista català, alertant que els contenidors poden reposar-se, “però l'esperança, no”.

Errejón creu que el govern “ha perdut el rumb”

El líder de Més País, Iñigo Errejón, creu que el govern “ha perdut el rumb” un any després del seu nomenament i ha urgit la necessitat que “prenga oxigen” i aparque les discussions internes per a posar en marxa les mesures acordades per a la seua investidura.

També et pot interessar

stats