Casado escenifica la ruptura amb el govern espanyol: “Fins ací hem arribat”

El líder de l’oposició afirma que no donaran suport a una altra pròrroga, mentre que Sánchez demana unitat.

Pablo Casado, al Congrés
Pablo Casado, al Congrés / À Punt NTC

El líder de la oposició, Pablo Casado, ha escenificat aquest dimecres en el Congrés la ruptura amb el govern que encapçala Pedro Sánchez i ha anunciat que no continuarà fent-li costat de cara a la pròxima sol·licitud de pròrroga. “Fins ací hem arribat”, ha dit, mentre que Sánchez li demanava lleialtat i unitat.

El president del govern espanyol i el seu gabinet se sotmeten, una setmana més, a les preguntes de l’oposició en el parlament, en un moment en què l’executiu estatal intenta recaptar suports per a aprovar una nova pròrroga de l’estat d’alarma. La novetat és que aquesta vegada Sánchez vol allargar-la a un mes de durada si aconsegueix que el Congrés l’aprove, i no de quinze dies com fins ara, per a acabar de culminar el procés de desescalada.

Però el president del PP ja ha avisat el president del govern espanyol que no hi votarà a favor. “Li hem donat suport dos mesos per a salvar vides, però no li farem costat per a arruïnar Espanya per tercera vegada”, ha sentenciat. Casado ha recordat també que el PP va proposar un pla de xoc contra el coronavirus i que dimarts van presentar un pla B per a activar Espanya amb més liquiditat i amb reducció de costos fiscals, laborals i burocràtics. Li ha demanat a Sánchez que es preocupe de recuperar l’ocupació i per a això, diu, cal “desconfinar la població espanyola per grups de risc amb mascaretes obligatòries, tests massius, amb rastreig de contagiats, amb empremta digital i reforçar el sistema de salut”. En resum, el líder popular advoca per substituir l’estat d’alarma per altres mecanismes inclosos en la legislació bàsica.

El president del govern espanyol li ha contestat fent una crida a la unitat: “La unitat salva vides i també pot salvar empreses i llocs de treball”, ha afirmat. De fet, la defensa de la unitat i la lleialtat ha sigut l'element constant en totes les intervencions de Sánchez per a respondre les preguntes que li han plantejat els diferents grups parlamentaris. Ha justificat l'acord amb Ciutadans per a traure avant la quarta pròrroga de l'estat d'alarma i ha demanat no mesclar debats. En eixe sentit, ha apel·lat a la unitat dels grups polítics amb l'objectiu d'aconseguir dur a terme les mesures necessàries per a salvar llocs de treball i vides.

El PNB rebutja les crítiques rebudes per passar a fase 1

La polèmica pel pas del País Basc a la fase 1 de la desescalada, a diferència d'altres comunitats amb indicadors similars, com ara la valenciana, també ha planat sobre la sessió de control.

El portaveu del Partit Nacionalista Basc (PNB), Aitor Esteban, s'ha queixat en la seua intervenció de les crítiques que ha rebut la comunitat autònoma per haver avançat a fase 1 atenent criteris polítics i el fet que algunes veus han apuntat un possible tracte de favor. “Aquestes acusacions em semblen greus”, ha dit. Sánchez ha volgut tancar la polèmica insistint que el País Basc no és l’única autonomia que ha rebut crítiques i ha deixat clar que la decisió s'ha basat en criteris “estrictament tècnics”, no polítics.

El PP demana la dimissió de Calvo

La sessió de control ha prosseguit amb les preguntes a la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, a qui la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, ha acusat d'enganyar: “Van arribar tard. La seua negligència es comptabilitza en milers de vides trencades i milers de vides arruïnades”. “Si per això no es dimiteix, llavors per què?”, s'ha preguntat. Calvo ha demanat a la diputada popular que siga “raonable”. “A vosté li sembla malament sempre tot el que fa el govern en totes les situacions”, ha lamentat.

Rufián critica les mesures econòmiques

Per la seua banda el diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya, Gabriel Rufián, ha acusat el govern estatal d'haver incomplit amb l'impagament dels ERTO i de les prestacions per desocupació i la línia dels préstecs ICO perquè els bancs segueixen amb actituds d'“usura”. A més, ha demanat mesures de conciliació laboral i familiar: “Abandonen l'artifici i tornen a la realitat”, ha conclòs. Carmen Calvo s'ha escudat en el fet que l'executiu ha hagut de respondre en moltes direccions i “la rapidesa no casa amb la perfecció”. A més, ha defés l'estat d'alarma com “el camí més garantista que podia prendre el govern amb la Constitució a la mà”.

També et pot interessar

stats