Casado dubta que Sánchez vulga un pacte i li demana buscar-lo en el Parlament

El president espanyol reitera l’oferta al cap de l’oposició perquè se sume a un gran acord de país per a la reconstrucció d’Espanya.

Sánchez, aquest dimecres en el Congrés
Sánchez, aquest dimecres en el Congrés / Ballesteros Pool (Efe)

El líder del PP, Pablo Casado, ha posat en dubte que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, vulga realment pactar amb els partits de l’oposició la reconstrucció d’Espanya. Així, l’ha instat a buscar un acord al Congrés: “Vosté no és el rei. Si vol pactar, faça-ho amb llum i taquígrafs”, ha asseverat.

En la primera sessió de control al govern espanyol des que es va decretar l’estat d’alarma, Sánchez i Casado s’han enfrontat només un dia abans de la reunió que mantindran a proposta del primer per a tractar d’arribar a un acord de país.

Casado també ha culpat l’executiu que Espanya siga el país amb més nombre de morts per Covid-19 del món. Segons ha dit, això és conseqüència de la “nefasta” política de compra desplegada pel govern espanyol.

“Segons l'FMI, som l'economia de l'euro que pitjor trampejarà la crisi econòmica; hi ha 3,5 milions d'espanyols subjectes a ERTO que esperen la seua prestació sense que arribe i 47 milions d'espanyols que compleixen un mes de confinament sense més esperança que 15 dies més de tancament perquè és impossible fer un pla de tests massius per a normalitzar la situació”, ha exposat Casado. “Siga humil, pose's la corbata negra i diga'ns com gestionarà aquesta crisi”, ha conclòs.

Sánchez s’ha defés de les acusacions de Casado i ha reivindicat que les mesures que està desenvolupant funcionen, com demostra que els contagis hagen passat de créixer a un ritme del 35% al 3% actual.

“Li dic de cor que els morts els sent com a propis i tindran el seu reconeixement quan es tinga la victòria total sobre la Covid-19”, li ha respost Sánchez. I ha afegit: “Com a resultat del confinament els espanyols recobraran prompte la nova normalitat i tant de bo que aquesta nova normalitat vaja al costat d'una altra nova manera de fer política i per això apel·le al PP i a la resta de la cambra per a arribar a aquest acord de reconstrucció social i econòmica”.

Altres preguntes

La diputada Mertxe Aizpurua, del Grup Parlamentari Euskal Herria Bildu, ha assegurat que la decisió de tornar a l'activitat provocarà una eixida més lenta de la pandèmia i ha demanat que es garantisca la seguretat dels treballadors en les empreses. Sánchez li ha respost que s'està intentant no deixar ningú arrere i que no contraposa l'economia a la salut, les dues coses van de la mà.

Per la seua banda, Mireia Vehí, de la CUP, li ha preguntat per l'opinió que li mereix que grans empreses espanyoles tinguen beneficis mentre augmenten l'atur i l'endeutament de les classes populars i el sector públic. "Existeix una injustícia fiscal que hem de resoldre i el govern defén l'harmonització fiscal per a posar fi als paradisos fiscals a escala europea i ha proposat en el seu programa de la fiscalitat de l'impost de societats que les grans empreses paguen més", li ha dit el president.

L’oposició carrega contra la gestió de la crisi per part del govern

La sessió de control al Congrés dels Diputats ha evidenciat que la distància entre el govern i la resta de partits de l’arc parlamentari és cada dia més gran. L’executiu espanyol ha rebut dures critiques per la gestió de la crisi sanitària i per les decisions en matèria social i econòmica que s’estan prenent per a tractar de minimitzar l’impacte en la societat.

Un dels temes més criticats ha sigut la denúncia de Vox o del PP sobre el fet que Espanya és el país amb més morts per la Covid-19. Entre els temes de discrepància també ha estat la tornada a les aules de xiquets i xiquetes. A la pregunta de Sandra Moneo, diputada del PP, la ministra d’Educació, Isabel Celaá ha defensat que el govern no reobrirà les aules fins que els experts aconsellen fer-ho. El PP ha criticat la mancança d’ordinadors en moltes famílies, que veuen la seua situació agreujada pel tancament dels centres.

Durant la sessió, a més, la CUP ha demanat la pujada d’impostos a les rendes més altes. D’altra banda, el vicepresident segon del govern, Pablo Iglesias, ha sigut un dels més criticats pels partits de l’oposició per una actuació, han dit, més ideològica que tècnica de la crisi.

També et pot interessar

stats