Casado demana intervindre els comptes de la Comunitat Valenciana

El president del PP considera que el Ministeri d'Hisenda hauria de fer el mateix que amb Andalusia per haver incomplit l'objectiu de dèficit.

María Jesús Montero, Pedro Sánchez i Carmen Calvo, en el Congrés, en una imatge d'arxiu
María Jesús Montero, Pedro Sánchez i Carmen Calvo, en el Congrés, en una imatge d'arxiu / Efe
16 de desembre 2019 - 17:35

El president del PP, Pablo Casado, ha demanat al govern d'Espanya que intervinga els comptes de la Comunitat Valenciana com, segons diu, el Ministeri d'Hisenda ha fet amb Andalusia, presidida pel popular Juanma Moreno, per haver incomplit l'objectiu d'estabilitat pressupostària.

El Ministeri d'Hisenda ha comunicat per carta al govern andalús que haurà de recórrer al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i haurà de fer ajustos en el seu pressupost perquè té un dèficit superior al previst. I aquest dèficit el va provocar l'anterior govern socialista que presidia Susana Díaz. El document d'Hisenda és el mateix que envia a totes les comunitats autònomes en la mateixa situació.

Davant d’aquesta situació, Casado ha avançat que sol·licitarà la compareixença de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, perquè explique per què el govern en funcions demana ajustos a la Junta d'Andalusia per incomplir els objectius d'estabilitat de 2018. A més, ha demanat al govern que actue amb "coherència" i sol·licite els mateixos ajustos a altres comunitats, com la Comunitat Valenciana.

El Ministeri d'Hisenda ha comunicat a la Junta d'Andalusia que no podrà eixir als mercats a captar finançament el 2020 per haver incomplit l'objectiu d'estabilitat, deute públic i la regla de despesa de l'exercici 2018, sota el govern socialista. Així, ha reclamat a l'executiu del PP i Ciutadans que presente un "pla d'ajust que incloga mesures que garantisquen el compliment dels objectius d'estabilitat i de deute públic, i que siga consistent amb el seu pla econòmic i financer".

Casado ha subratllat aquesta "contradicció" del govern de Sánchez, "on la consellera Montero -en aquell govern de Susana Díaz- es veu esmenada per la ministra Montero". "Sembla una broma de Gila, però no ho és", ha postil·lat.

El líder del PP considera que amb aquestes mesures s'està intentat tapar "la gestió desastrosa" dels socialistes en la Junta d'Andalusia quan l'ara ministra era consellera d'Hisenda. "Els incompliments que va tindre aleshores no té per què pagar-los ara el PP", ha dit. Així, ha instat Montero a explicar quin paper va tindre en els ERO, "ella mateixa, la vicepresidenta Calvo i el ministre Luis Planas".

Arrimadas veu "demencial" la intervenció

La portaveu de Ciutadans en el Congrés, Inés Arrimadas, considera "demencial, sectari i vergonyós" que Montero "intervinga" la Junta d'Andalusia, mentre "mira cap a un altre costat" davant de comunitats governades pel PSOE que tenen índexs de dèficit molt majors.

Hisenda nega un tracte "arbitrari" o "discrecional" amb Andalusia

El Ministeri d'Hisenda ha negat un tracte "arbitrari" o "discrecional" amb Andalusia després d'aquesta carta en la qual sol·licita al govern andalús que presente un pla d'ajust per incomplir l'objectiu d'estabilitat de 2018.

Fonts d'Hisenda han remarcat que no existeix "cap intervenció" dels comptes andalusos, sinó que és l'"incompliment de les regles fiscals" i la defensa de la sostenibilitat financera del conjunt d'Espanya el que impedeix que Andalusia puga acudir als mercats financers. "A totes les comunitats autònomes se'ls exigeixen els mateixos requisits i han de presentar els plans d'ajust si incompleixen les regles fiscals", han assegurat.

El PP andalús demana la dimissió de Montero després d'un "155 econòmic per venjança"

Per la seua banda, el PP andalús ha reclamat la dimissió de la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ja que el govern central ha decidit "intervindre els comptes" de la comunitat aplicant "un 155 econòmic" per "venjança" després del canvi de color polític en l'executiu i per la sentència dels ERO.

També et pot interessar

stats