Casado defensa que “la competència educativa és estatal”

El PSPV, Compromís i Podem asseguren que, amb aquesta proposta, el PP s'acosta a Vox.

Casado ha participat en un acte organitzat per 'La Voz de Cádiz'. Europa Press
Casado ha participat en un acte organitzat per 'La Voz de Cádiz'. Europa Press

El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha assegurat que "la competència educativa és estatal, com diu la mateixa Constitució", però amb "una gestió i administració autonòmica". Una tesi que, segons Casado, el seu partit exercirà i defensarà "sense complexos". 

Així s'ha pronunciat en ser preguntat si podrà posar d'acord els seus presidents autonòmics en aquest assumpte després que el president de la Junta de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, rebutjara aquest dimarts la recuperació de competències com l'educació per part de l'estat espanyol. Segons va afegir Herrera, l'autonomisme ha sigut "molt útil en la modernització d'Espanya".

En un acte organitzat per 'La Voz de Cádiz', Casado ha recalcat que ell no ha dit que vaja a suprimir l'Estat de les autonomies. En aquest punt, ha assenyalat que l'estat de les autonomies ha sigut un "èxit" i el que diferencia el PP d'altres partits és que hi creu. 

"En cap moment he dit que obrirem en canal la Constitució per a suprimir l'Estat de les autonomies", ha precisat Casado. Però com ve fent en els últims mesos, ha defensat que la competència educativa és de l'estat espanyol. 

Dit això, ha assenyalat que el PP defensa una reforma que vertebre el sistema educatiu i "obligue les autonomies a fer bé el seu treball", ja que, segons ha dit, hi ha "autonomies que no han sigut lleials" amb aquesta transferència.

PSPV, Compromís i Podem asseguren que el PP s'acosta a Vox 

El PSPV, Compromís i Podem han acusat aquest dimecres el PP d'aproximar-se a Vox amb la proposta de Casado, mentre que el PPCV ha assegurat que el que plantegen no és "recentralitzar" l'educació.

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha aclarit que el seu partit no planteja recuperar les competències o recentralizar l'educació, sinó que actue la Inspecció General de l'Estat quan la inspecció educativa autonòmica no ho fa "per indicació política".

Per la seua banda, el portaveu socialista, Manolo Mata, ha manifestat que la proposta del PP és "una vergonya intolerable", perquè "els qui coquetegen amb les idees de l'extrema dreta són els que estan posant el fem i la llavor perquè açò cresca".

En aquest sentit, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha alertat el PP busca "aproximar-se a les tesis de Vox, que està estirant el PP i Ciutadans cap a l'extrema dreta".

Sobre aquest aspecte també s’ha pronunciat el portaveu de Podem, Antonio Estañ, qui ha criticat la "competició en la dreta per veure qui diu la burrada més gran", que s'està veient en les propostes de centralització però també en polítiques "xenòfobes".

El govern espanyol rebutja la proposta de Casado 

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha rebutjat la proposta del president Casado, de recentralizar les competències en educació.

"Hi estic en contra", ha assegurat Celaá als periodistes a la seua arribada a la Comissió d'Educació del Congrés on ha comparegut per a explicar la reforma educativa que planteja el govern espanyol.

També et pot interessar

stats