Casado anticipa que el PP votarà "no" a la investidura de Pedro Sánchez

Assegura no fiar-se de la relació del PSOE amb els independentistes i el socialista l'acusa de buscar el rèdit politic amb Catalunya.

D'esquerra a dreta, el líder del PSOE Pedro Sánchez, i el del PP, Pablo Casado

El Partit Popular votarà en contra de la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Així li ho ha traslladat en diverses ocasions el líder del PP, Pablo Casado, al socialista durant el debat d'investidura. 

Casado assegura no fiar-se del PSOE de Pedro Sánchez després que Unides Podem i formacions independentistes li donaren suport en la passada moció de censura, i l'ha acusat de tindre una agenda oculta amb aquests partits. 

El líder del PP li ha retret que haja evitat mencionar aquestes possibles aliances deliberadament i que després haja demanat l'abstenció als populars. "Per què ha vingut vosté ací?", li ha preguntat Casado a Sánchez, al qual ha situat enmig d'un xantatge. "Amb els radicals pot ser investit, però no podrà governar. Sap que, si compleix amb ells, trencarà amb Espanya i, si no ho fa, cada llei que propose serà un calvari", li ha dit.

Sánchez: "El PP viu del conflicte territorial"

En el torn de rèplica, Pedro Sánchez ha recordat el PP la seua distància en vots (66 respecte dels 123 del PSOE) per a forjar una alternativa de govern als socialistes i li ha explicat que, en aquesta situació, l'abstenció és l'única solució al bloqueig de l'estat. "Només té dues opcions. Govern sí o govern no. Estabilitat o eleccions. Ací és on han de mullar-se", ha afirmat Sánchez. "Si vosté no vol una repetició electoral, si no vol que el govern depenga del suport dels independentistes i vol ser oposició, li done una mala notícia: s'ha d'abstindre", ha continuat el líder socialista. 

Pedro Sánchez ha retret a Casado la permanent referència a Catalunya en la seua intervenció. "Viuen del conflicte territorial. Buscant el rèdit electoral en el conflicte" ha denunciat el president del govern en funcions, que ha criticat "l'enorme hipocresia" del PP per no assumir cap responsabilitat en la crisi política que es viu a la comunitat autònoma.

Negativa malgrat l'oferta de pactes d'estat

Cap d'aquestes consideracions ha fet moure el PP de Casado de les posicions de partida. Segons ha explicat el líder popular, el partit no pot donar el suport a Sánchez per a formar un govern "contra l'estat". "Pretén presidir una nació que els seus socis neguen i defendre institucions que els socis menyspreen", ha denunciat el líder popular.

Sánchez li ha contestat que no demana una abstenció "gratis", sinó que està obert a pactes d'estat amb el PP a canvi, i ha recriminat als conservadors que deixen la formació del govern en mans del suport de partits que "estigmatitzen", en relació a un hipotètic suport de formacions independentistes. 

En el torn final, Pablo Casado ha elevat el to per a acusar Sánchez de complicitat amb les formacions sobiranistes i d'interpretar de les paraules del president en funcions que aquest veu un "conflicte polític" a Catalunya. "El seu verdader rostre és que té un projecte de ruptura per a Espanya", ha conclòs Casado.

Temor en Unides Podem per la petició d'abstenció de Sánchez a la dreta

Les repetides apel·lacions de Sánchez a l'abstenció del PP, i després a Ciutadans, han fet saltar les alarmes en Unides Podem. Des de la formació s'ha traslladat als mitjans la por al fet que el líder socialista perseguisca trencar les negociacions amb la formació morada per a formar un govern de coalició, negociació que ha obviat durant el debat d'investidura.

Fonts del partit de Pablo Iglesias citades per Efe han manifestat la seua sopresa davant de l'oferta de pactes d'estat amb el PP per a aconseguir el desbloqueig dels populars, quan les negociacions amb la formació morada "estan estancades però no s'han trencat". Les mateixes fonts han insistit a reprendre-les "quan el PSOE vullga".

També et pot interessar

stats