Casado acusa Sánchez de vendre Espanya amb els pressupostos per a seguir en La Moncloa

Podem avisa que no hi haurà pressupostos sense complir abans els acords pactats, mentre que ERC i PDeCat demanen solucions al conflicte català.

El Congrés dels Diputats en una imatge d'arxiu
El Congrés dels Diputats en una imatge d'arxiu

La vicesecretària general del PSOE i portaveu parlamentària, Adriana Lastra, s'ha declarat "optimista" quant al fet que, finalment, el projecte de pressupostos per a 2019 s'aprove. Lastra ha defés que són els pressupostos que "necessiten tots els territoris del país i sobretot la gent". Així, ha destacat que són uns comptes que puguen les pensions, la inversió i la despesa social i "acaba amb anys de retallades de la dreta".

El líder del PP, Pablo Casado, ha recriminat al president del govern, Pedro Sánchez, que amb el projecte de pressupostos que s'ha presentat aquest dilluns al Congrés pretén vendre Espanya als seus socis de la moció de censura pel "plat de llentilles que és seguir en La Moncloa". Segons Casado, Sánchez és un "ostatge" dels independentistes a Catalunya, que volen "trencar Espanya", i està "venent" el país per "un grapat de dies més" en el govern.

Per al líder popular, aquest pressupost és "letal" per a l'economia espanyola i són un pagament "massa car" als socis "populistes, independentistes i batasunos" del govern. Casado, considera que els comptes per al 2019 són, a més, la "ruïna futura", perquè responen a les reclamacions de Podem sobre competències autonòmiques i municipals, i als seus plans d'habitatge "intervencionistes i ruïnosos". Especialment, Casado ha criticat que dedique 6.000 milions més en impostos i despesa pública que, al seu juí, és una mesura "innecessària".

Sobre si el PP estaria disposat a abstindre's per a la tramitació d'aquest projecte de comptes públics, Casado afirma que els pressupostos no compleixen les condicions que va plantejar a l'agost a Sánchez per a començar a negociar. 

Podem avisa que no hi haurà pressupostos sense complir abans els acords pactats

La portaveu d'Units Podem, Irene Montero, ha avisat el president del govern, Pedro Sánchez, que "no hi haurà pressupostos" si abans de la tramitació no es compleixen totes les mesures acordades amb la formació morada. 

Montero ha respost d'aquesta manera a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha assegurat que les mesures pactades amb Podem es desenvoluparan al llarg d'enguany. Un termini que per a Montero no és suficient. Insisteix a dir que totes les mesures acordades en el pacte que van signar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han d'iniciar-se "abans de l'aprovació dels pressupostos". 

La baixada de la factura de la llum i dels preus dels lloguers, els permisos equilibrats de maternitat i paternitat, intransferibles i cent per cent remunerats, o la reforma que "garantisca les llibertats sexuals de les dones", són algunes de les mesures que Montero ha recordat que s'han de complir abans que s'aproven els pressupostos. No obstant això, Montero s'ha mostrat segura que el govern central "complirà" amb els acords. Sobre l'advertiment d'Units Podem, la portaveu socialista ha garantit que "compliran" els seus acords, perquè el PSOE és un "partit polític de paraula".

Ciutadans votarà en contra i presentarà una esmena a la totalitat

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha dit que considera que els independentistes donaran suport als pressupostos de 2019, perquè ja han deixat clar que el seu objectiu "és mantindre Pedro Sánchez a La Moncloa".

Villegas ha carregat contra els comptes públics perquè, segons afirma, la idea de Sánchez és "asfixiar la classe mitjana i treballadora i asfixiar també la recuperació amb un forat de 10.000 milions". És per això, ha dit, que des de Ciutadans votaran en contra i presentaran una esmena a la totalitat, perquè són "uns mals pressupostos per a Espanya" i van en la "direcció contrària" a la que necessita l’economia.

El PNV li diu al govern que no done per fet el seu vot

El portaveu del PNV en el Congrés, Aitor Esteban, ha aconsellat al govern de Pedro Sánchez que no done per fet el vot a favor dels nacionalistes bascos als pressupostos generals de l'Estat. 

De fet, assegura que encara no poden descartar la presentació d'una esmena a la totalitat, i demanar la devolució del projecte al govern. De totes maneres, indica que van amb “voluntat d'acord”.

Segons Aitor Esteban, la primera cosa que hauran d’incloure els pressupostos de 2019 són els acords que en el seu moment va tancar el PNV amb el govern de Mariano Rajoy, i que encara no s'han complit. I, a partir d'ací, afirma que "negociaran".

ERC rebutja uns pressupostos que “incompleixen” l’Estatut

El portaveu adjunt d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha denunciat que els pressupostos per a 2019 “incompleixen” l’Estatut català i que si hagueren de votar-los “demà”, el seu vot seria negatiu. No obstant això, el dirigent independentista no ha especificat si faran esmena a la totalitat els pressupostos. Afirma que aquesta decisió encara no l’han pres.

Rufián ha insistit a reclamar un “moviment” al president, Pedro Sánchez, respecte al referèndum que, ha recalcat, reclama el “poble català”. D’altra banda, ha titlat de “pervers” que s’intente culpar els independentistes de col·locar a Vox “a les portes de Moncloa” si no aproven el projecte pressupostari i obrin la porta a unes eleccions anticipades.

El PDeCAT remarca que sense una proposta per a Catalunya serà “dificilíssim” que negocien

El portaveu del PDeCAT en el Congrés, Carles Campuzano, ha reiterat que si Pedro Sánchez no posa sobre la taula una “proposta” per a solucionar el conflicte català serà “dificilíssim, per no dir impossible” que la seua formació negocie un suport eventual als comptes públics.

Campuzano ha indicat que davant aquesta “absència de proposta política i de voluntat d’asseure’s a dialogar”, no sap si el govern té interés a aprovar els pressupostos. De totes maneres, ha subratllat que hi ha temps fins a principi de febrer perquè el PDeCAT decidisca el que més li “convinga” quant a la presentació o no d’una esmena de totalitat al projecte del govern.

També et pot interessar

stats