Carles Puigdemont ix de la presó camí de Berlín

El líder independentista establirà la seua residència a Alemanya, d'on no pot eixir fins que és decidisca sobre l'extradició.

Primeres paraules de Carles Puigdemont en llibertat
Primeres paraules de Carles Puigdemont en llibertat / Reuters

Eren les 13.51 hores quan Carles Puigdemont ha eixit de la presó de Neumünster, després de pagar la fiança de 75.000 euros que li ha posat el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein per a quedar en llibertat. L'expresident de la Generalitat de Catalunya ha respost a l'expectació amb un discurs en alemany i en anglés, davant del núvol de càmeres i micros que des de feia hores esperaven l'eixida en llibertat.

"Reclame l'alliberament immediat de tots els meus companys tancats a les presons espanyoles. És una vergonya per a Europa tindre presos polítics". És el clam que ha fet Puigdemont a penes ha eixit en llibertat. A més, ha apel·lat al diàleg per a eixir de la crisi política en què es troba Catalunya. "Hem demanat diàleg en els últims anys, i només hem rebut una resposta violenta i repressiva. És hora de fer política".

Berlín serà des d'ara el seu lloc de residència. Puigdemont no podrà eixir d'Alemanya, i haurà de presentar-se una volta a la setmana a la comissaria de policia. Tampoc no podrà canviar el lloc de residència sense avisar.

Puigdemont estava detingut des del 25 de març, quan travessava Alemanya per anar de Dinamarca a Bèlgica. La detenció la van fer seguint l'euroorde emesa pel jutge Llarena, que l'acusa de rebel·lió i malversació. Ahir la justícia alemanya va dictaminar que l'acusació de "rebel·lió" no és admissible, i que no pot ser extradit per aquest motiu. Manté obert el procés per malversació de fons públics.

També et pot interessar

stats