Com ha canviat el vot el 23J a la Comunitat Valenciana?

Una comparativa a Elx, Gandia, Ontinyent, Nàquera i Morella mostra com ha evolucionat el sentit del vot

Imatge d'un col·legi electoral / À Punt NTC

Ha seguit el vot en les eleccions generals el sentit de les autonòmiques i municipals? No en tots els casos. A Elx (Baix Vinalopó), per exemple, es confirma el gir cap a la dreta que es va iniciar el 28M, però en altres com Nàquera (el Camp del Túria), Vox ha deixat de ser la força més votada. À Punt Notícies ha comparat els resultats de les generals del 23J i municipals del 28M en algunes localitats valencianes.

A Elx (Baix Vinalopó), la tercera ciutat més poblada de la Comunitat Valenciana, el PP s'imposa com a primera força mentre que Vox també puja 8.000 vots. Tot, dos mesos després de les municipals que van suposar un canvi de govern en un feu tradicionalment socialista que ara està liderat pel PP i Vox. No obstant això, destaca l'augment de Compromís-Sumar que guanya més de 7.000 vots respecte del 28 M. 

Comparativa dels vots a Elx
Comparativa dels vots a Elx / À Punt NTC

A Gandia, la cap de llista al congrés per València, Diana Morant, no ha aconseguit convéncer per a desbancar el PP com a primera força a la capital de la Safor. Amb només 28 vots, els populars han arrabassat als socialistes la primera posició que van obtindre en les municipals.  

Ontinyent continua amb un vot progressista: el PSOE s'hi imposa com a primera força a la capital de la Vall d'Albaida. Una cita a la qual no concorria Ens Uneix, el partit de Jorge Rodríguez, que va revalidar l'alcaldia i que les últimes setmanes ha protagonitzat les negociacions de la Diputació de València, que finalment està en mans del PP després que Ens Uneix decidira votar a la seua candidata per a presidir la institució provincial. 

Comparativa dels vots a Ontinyent
Comparativa dels vots a Ontinyent / À Punt NTC

A Nàquera (Camp del Túria), l'únic municipi de la Comunitat Valenciana on governa Vox, la formació ha perdut la primera posició que va assolir el 28 M. Vox ha perdut 38 vots i cedeix així la primera posició en el 23J al PP. L'esquerra s'ha mobilitzat. El PSOE creix lleugerament i Compromís Sumar guanya 299 vots respecte de les municipals. 

Comparativa dels vots a Nàquera
Comparativa dels vots a Nàquera / À Punt NTC

A Morella (Ports), el municipi de l'expresident Ximo Puig, el PSOE és la formació més votada aquest 23J. Tot després que les últimes municipals els socialistes perderen l'alcaldia que ara ocupa Independents per Morella amb el suport del PP. 

Comparativa dels vots a Morella
Comparativa dels vots a Morella / À Punt NTC

Augment de Compromís-Sumar

Les eleccions generals també deixen Compromís-Sumar com la força més votada en deu municipis de la Comunitat Valenciana. Són Carrícola (Vall d'Albaida), Potries (Safor), Aín (Plana Baixa), Xodos (Alcalatén), Argeleta (Alt Millars), la Font de la Reina (Alt Millars), la Vall de la Gallinera (Marina Alta), el Ràfol d'Almúnia (Marina Alta), Sella (Marina Baixa) i Benimeli (Marina Alta). Per contra, només hi ha un poble on Vox ha sigut la primera força, es tracta de Vilar de Canes, a l'Alt Maestrat.

També et pot interessar

stats