Cantó demana a Puig no apujar els impostos a canvi de suport als pressupostos

Ciutadans trasllada al president una proposta amb cinc eixos, que contempla també contractar 8.000 sanitaris.

Puig i Cantó, aquest dilluns en el Palau de la Generalitat
Puig i Cantó, aquest dilluns en el Palau de la Generalitat / GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, s'han tornat a reunir aquest dilluns per a parlar dels pressupostos de la Generalitat per al 2021. És una nova escenificació de la voluntat que hi ha entre els dos dirigents per continuar les negociacions que permeten acostar postures i aconseguir així el suport del partit taronja als comptes públics.

Les dues parts han eixit satisfetes de la trobada i han valorat el fet que hi haja "voluntat de diàleg". El líder de Ciutadans ha avançat abans de assistir a la cita les demandes de la formació que lidera a canvi de votar a favor dels pressupostos. Una aposta de màxims que fonamentalment es basa en cinc eixos. Entre els quals destaquen el compromís de no apujar impostos als valencians i les valencianes, ajudes al turisme i als autònoms amb una injecció de 200 milions d'euros, o un pla de xoc sociosanitari dotat amb una inversió de 200 milions d'euros.

En aquest eix, Ciutadans demana augmentar el personal sanitari, amb 8.000 noves contractacions de metges i infermeres per a reforçar el sistema d'atenció primària, el sector que més desbordat s'està veient durant la crisi sanitària. També demana un pla de xoc mitjançat la col·laboració publicoprivada que permeta crear 5.000 places més a les residències de majors.

Una altra de les demandes del partit encapçalat per Cantó passa per la modernització de l'educació, que enguany s'ha vist inevitablement afectada per la pandèmia. Ciutadans demana un esforç pressupostari en el foment de l'educació a distància, la formació professional dual i també en l'Agència Valenciana d'Innovació. Finalment, el cinqué eix planteja una avaluació de les polítiques públiques que permeta fer una auditoria externa de l'administració autonòmica. Mecanisme que, segons ha avançat el mateix Cantó en abandonar el Palau de la Generalitat després de la breu reunió, el cap del Consell ha acceptat.

Cantó ha agraït la voluntat de diàleg de Puig i espera que ara vaja acompanyada “d'acords reals” i xifres en els comptes valencians. I ha enviat un missatge als altres dos socis del Botànic, Compromís i Unides Podem, als quals ha demanat que “deixen de boicotejar l'esperit de trobada” que està sorgint entre el seu partit i el Consell.

Des de Presidència, per la seua banda, consideren que hi ha sintonia en "moltes mesures" i en el diagnòstic de la situació de partida. El següent pas, asseguren, serà "aterrar aquestes propostes i projectes". Per a això, s'ha constituït un grup de treball que estudiarà les propostes i s'encarregarà de buscar acords.

Compromís i Unides Podem, amb recels

El PSPV i Ciutadans han escenificat aquest dilluns una relació política cordial que va començar a estretir-se fa poques setmanes. Fa uns mesos exhibien durs enfrontaments a les Corts però, tal com canviava l'estratègia de Ciutadans en l'àmbit estatal amb l'ascens d'Inés Arrimadas al capdavant del partit, i amb Puig buscant més unitat per a tirar avant els pressupostos, les diferències han anat polint-se. En les últimes setmanes els contactes als corredors i en reunions informals han fet que les dues formacions intensifiquen les relacions.

Els socialistes aposten per acurtar distàncies, una estratègia que ha molestat Compromís i Unides Podem. Tot i això, en públic opten per la diplomàcia: “Ens sembla bé que el president reba el síndic de Ciutadans les vegades que siga necessari, la seua tasca és rebre l'oposició”, ha assenyalat el portaveu de Compromís, Fran Ferri. Tant la coalició valencianista com Unides Podem es mostren en públic disposats a negociar propostes vinguen del partit que vinguen, però no volen que la reconstrucció faça ombra al pacte del Botànic. Totes són benvingudes, ha assegurat la líder d'Unides Podem, Pilar Lima, qui ha recordat que els pressupostos s'hauran de concretar després a les Corts.

La negociació dels pressupostos, però, no inclou Isabel Bonig, la líder del PPCV. Des del partit conservador afirmen que no hi ha hagut una reunió física amb el president Ximo Puig des de l'any 2017.

També et pot interessar

stats