Cantó anuncia que la negociació dels pressupostos està molt avançada i sols queda pactar un xicotet assumpte amb el Botànic

Ciutadans veu "quasi tancat" l’acord dels comptes per haver-se inclòs un fons Covid i una rebaixa d’impostos per a rendes mitjanes.

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, en la compareixença que ha oferit aquest dilluns després de reunir-se amb el president de la Generalitat Valenciana
El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, en la compareixença que ha oferit aquest dilluns després de reunir-se amb el president de la Generalitat Valenciana

Tot fa pensar que Ciutadans donarà suport als pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve. Uns comptes que està previst aprovar dimecres i que ja s’han començat a debatre a les Corts. El líder de la formació taronja a la Comunitat Valenciana, Toni Cantó, ha avançat, després d'entrevistar-se amb el cap del Consell, Ximo Puig, que l'acord de la seua formació amb els grups del Botànic per als pressupostos de 2021 està pràcticament tancat, però falta rematar alguns detalls de les negociacions, que continuen per tal d'aconseguir una baixada d'impostos a les rendes de menys de 50.000 euros.

“Estem quasi tancant l’acord. S’ha presentat una esmena per part dels quatre partits, que tanca definitivament el tema del fons Covid, que era una cosa que ens preocupava especialment. Només queda un xicotet assumpte relacionat amb la baixada d’impostos, que s’acabarà de negociar en les pròximes hores”, assenyalava Toni Cantó després de la reunió amb Ximo Puig. Els tres partits del Consell i Ciutadans ha inclòs un fons Covid que contempla 76 milions d'euros per als sectors més afectats pels efectes de la pandèmia.

A pesar de l’aproximació de posicions, Cantó ha dit que no vol llançar les campanes al vol fins que es vote afirmativament l'última proposta. “Tot sembla indicar que, si s'arriba a aquest acord, el nostre vot serà positiu”, ha afegit.

La baixada d’impostos a què es referia Toni Cantó és la que respecta les rendes de menys de 50.000 euros. Aquest punt es continua negociant, però el líder de Ciutadans ha agraït la predisposició de les forces del Botànic a incloure’l en els pressupostos. “Parlem d’unes xicotetes diferències d’unes quantes desenes de milions d’euros en total”, puntualitzava.

Rebaixa d’entre cent i dos-cents euros

Segons ha explicat el síndic de Ciutadans, aquesta rebaixa de la càrrega impositiva serà “una baixada per baix del tram de 50.000 euros d’entre 100, 150 o quasi 200 euros”. Aquest descens, com ha destacat Toni Cantó, és un mèrit de la seua formació: “Ningú no havia parlat d’abaixar els impostos fins que ha arribat Ciutadans. Estem a punt d’aconseguir que el 99,2% dels ciutadans valencians vegen una baixada d’impostos en un moment tan necessari com aquest”. “Al Botànic el preocupava que la baixada afectara les rendes més altes i ho hem anat arreglant perquè no siga així”, ha matisat el líder de Ciutadans.

Mentrestant, a les Corts continua el debat dels pressupostos autonòmics per a l'any que ve, que superen els 25.600 milions d'euros, 2.600 més que enguany. Sanitat, Educació i Benestar Social són les àrees més beneficiades per aquest increment pressupostari que s'aprovarà dimecres amb el suport dels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i, si no es trunquen les negociacions en el tram final, sembla que també de Ciutadans. No donaran suport als comptes públics el PP i Vox.

Bonig: "Cada grup fixa la seua estratègia"

Per la seua banda, en conéixer aquest anunci de Cantó, la presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, ha afirmat que no valorava "l'estratègia política dels grups, sobretot d'un grup en extinció”. "Cada grup fixa la seua estratègia, no tinc res a dir", ha afegit.

Bonig ha reiterat la negativa del seu grup als pressupostos perquè "el president de la Generalitat ni s'ha dignat a despenjar el telèfon per a requerir una reunió amb la líder de l'oposició", a pesar de que el 13 d'abril li va proposar un "pressupost de legislatura" i van donar suport al pacte de reconstrucció.

També et pot interessar

stats