Cantó acusa Puig i Sánchez de mentir en la crisi del coronavirus

Els vicepresidents Oltra i Dalmau han abandonat el ple després d'una broma del síndic de Ciutadans sobre el contagi d'Irene Montero.

Imatge de portada: El ple en tres moments: la intervenció de Toni Cantó (Cs) i l'abandó dels vicepresidents Mónica Oltra i Garcia Dalmau

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha criticat durament la gestió de la pandèmia del coronavirus a Espanya i a la Comunitat Valenciana en el ple extraordinari de les Corts on el president de la Generalitat, Ximo Puig ha informat de les mesures que ha adoptat la Generalitat per a evitar l'augment dels contagis.

Cantó ha acusat el Consell i l'executiu espanyol de mentir a la ciutadania, anteposant els interessos de partit al bé comú. "Estem davant d'un govern amoral que va preferir alimentar els fastos del huit de març abans que protegir les nostres vides", ha arribat a dir Cantó. "Feren una crida a omplir els carrers en un clar exercici d'irresponsabilitat."

Els vicepresidents Mónica Oltra (Compromís) i Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem) han abandonat el ple quan Cantó ha fet burla del contagi per coronavirus de la ministra Irene Montero. A ella s'ha referit com a "Germana, jo sí que et contagie", fent sorna pel lema Germana, jo sí que et crec en suport de les dones víctimes d'abusos i agressions sexuals, una de les proclames més repetides durant la manifestació del Dia Internacional de les Dones, en la qual va participar la ministra. Cantó ha rebut un allau de crítiques per aquestes manifestacions, i finalment ha demanat disculpes perquè, segons ha dit, "no se l'ha entés bé", ja que en realitat volia defendre a Montero perquè "no va ser conscient de que hi havia un problema sanitari greu".

Ferri critica Cantó per assumir el discurs de l'extrema dreta

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha respost amb contundència les acusacions de Cantó. "La serenitat es practica. La unitat és demostra. No hi ha "peròs". "No es pot criticar una ministra [Montero ] per anar a una manifestació i fer la "vistalegre" pel que fan altres grups polítics", li ha contestat, fent referència al congrés que Vox va celebrar a Madrid coincidint amb el 8M i després del qual ha transcendit el contagi del diputat de la formació d'extrema dreta Javier Ortega Smith. "Hui no tenim l'extrema dreta al parlament, però sí el seu discurs", ha retret Ferri a Cantó, després de qüestionar la seua falta de coherència en recordar-li un tuit de l'agrupació de Cs de Castelló celebrant una reunió pel Dia Internacional de les Dones.

Més allà de la resposta a Cantó, Ferri ha aprofitat la intervenció per a fer un al·legat en defensa de la sanitat pública i reclamar mesures urgents "per a resoldre l'infrafinançament" a fi de disposar dels recursos necessaris per a fer front a la crisi.

Bonig ofereix lleialtat institucional i un pla alternatiu

Per la seua banda, la síndica del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha oferit lleialtat institucional perquè, segons ha dit, “la unitat “ens farà més forts” per a lluitar contra la crisi del coronavirus, després de dedicar unes paraules de record a la companya diputada de Vox que ha donat positiu. En la seua compareixença també ha apuntat que les mesures posades en marxa per Sánchez i Puig arriben tard i ha proposat una pla econòmic, social i sanitari per a fer front a la pandèmia.

“Necessita una dotació de 1.000 milions d’euros, que és només el 4% del pressupost de la Generalitat d’enguany que és de 23.000 milions”, ha indicat Bonig. Entre les mesures sanitàries exposades en aquest pla d'actuació "immediata" està preparar un reforç d'almenys 2.000 professionals sanitaris i crear una reserva de metges jubilats per si de cas. Entre les mesures econòmiques estaria el pagament íntegre de la quota d'autònoms i una línia de subvenció de la contractació de nou personal.

Bonig ha explicat que ha donat l'orde a la Diputació d'Alacant i als ajuntaments on governa perquè reclamen el màxim de fons possibles a les institucions europees, espanyoles i autonòmiques. Ha demanat a Puig que faça el mateix i que reoriente aquests recursos econòmics per a atendre les possibles necessitats de la ciutadania. Entre altres mesures, li ha proposat reclamar al govern central les liquidacions pendents per l'IVA i el finançament autonòmic, així com reduir un 30% la despesa del sector públic, baixar el nombre d'assessors i tallar la publicitat institucional

Puig ha agraït a Bonig la lleialtat necessària "per a generar confiança institucional" i l'ha emplaçada a la reunió setmanal que instaurarà amb els portaveus dels grups parlamentaris. En aquesta, s'informarà del que s'està fent perquè els grups puguen aportar propostes d'acció davant la situació canviant que planteja el coronavirus.

Davó demana als hospitals privats que "es posen també al servei de la gent"

D'altra banda, la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, ha destacat que en aquests moments és quan es demostra que ací hi "ha un govern al servei de la gent" i, per sort, ha dit, els ciutadans "tenen un escut que es diu sanitat pública". És per això que ha demanat als hospitals privats que "es posen també al servei de la gent".

A més, ha assenyalat que la lluita contra el coronavirus és una tasca col·lectiva i ha criticat que "és d'una gran "baixesa utilitzar amenaces per a crear crispació", en referència a les declaracions del síndic de Ciutadans, Toni Cantó.

Mata demana flexibilitzar el dèficit

Per últim, el portaveu socialista, Manolo Mata, ha fet balanç d’unes xifres “que poden canviar d’ací a mitja hora”. “El drama és que tenim una pandèmia que es contagia d’una manera d’extrema necessitat”, ha expressat. En contraposició al que critica d’irresponsabilitat política, Mata ha agraït a Isabel Bonig un “discurs impecable” i propositiu, a més d’assegurar que el govern donarà resposta a totes les qüestions. “Si la Unió Europea flexibilitza el dèficit, hi haurà diners suficients per a resoldre els danys econòmics d’una de les pitjors crisis sanitàries de la història”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats