La candidatura de Dolores Delgado a fiscal general, a examen en el CGPJ

Els vocals, amb una majoria conservadora, hauran de comprovar si l’exministra compleix els requisits per al càrrec.

La candidatura de Dolores Delgado a fiscal general, a examen en el CGPJ
La candidatura de Dolores Delgado a fiscal general, a examen en el CGPJ

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es reuneix aquest dijous per a comprovar que l’exministra Dolores Delgado compleix els requisits formals per a ser fiscal general de l'Estat, un tràmit sempre superat pels candidats en les últimes dècades, però en aquest cas envoltat de polèmica.

La proposta ha causat estupor en bona part de la carrera judicial i fiscal i s'augura un debat intens en el si del CGPJ, amb una majoria de vocals de tendència conservadora.

L'informe d'idoneïtat del CGPJ és preceptiu, però no vinculant, i ha de centrar-se a comprovar si la candidata compleix les exigències de ser una jurista espanyola de prestigi reconegut amb més de quinze anys d'exercici efectiu de la seua professió.

Si la proposta tirara endavant, seria la primera vegada que la responsable de Justícia passa de manera directa a la Fiscalia General de l'Estat, encara que sí que hi ha un precedent similar en Javier Moscoso, ministre de la Presidència amb Felipe González, que va ser proposat el 1986.

Després de passar pel Poder Judicial, Delgado haurà de comparéixer davant la comissió de justícia del Congrés quan es constituïsca, previsiblement al febrer.

Els diputats no votaran, però es dona per fet que l'exministra rebrà severes crítiques de l'oposició, que ha reaccionat amb duresa a la proposta del govern espanyol, amb l'anunci d'un recurs davant el Suprem per part del PP i una querella per part de Vox.

També et pot interessar

stats