El candidat d'EH Bildu demana "perdó" a les víctimes per resistir-se a qualificar ETA de terrorista

Otxandiano, que va evitar etiquetar de "terrorista" l'organització armada, assegura estar "penedit" de la resposta i referma el compromís de Bildu en la reconciliació

El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Pello Otxandiano, en un acte electoral a Santurce
El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Pello Otxandiano, en un acte electoral a Santurtzi / Miguel Toña (EFE)

El candidat d'EH Bildu a lehendakari, Pello Otxandiano, ha assegurat estar "penedit" de la resposta que va donar en una entrevista a la SER a una pregunta sobre ETA i ha demanat perdó a les víctimes si amb aquelles paraules va ferir "la seua sensibilitat". Preguntat al programa Hora 25 sobre la banda, va resistir-se a qualificar-la d'organització terrorista. Otxandiano va manifestar que va ser un "grup armat" i que depén dels "diferents punts de vista" considerar-lo o no terrorista.

"Em penedisc d'haver donat aquella resposta i no haver respost dient que en campanya hem de traure aquest tema fora del context electoral", ha assenyalat aquest dijous en entrevistes a Radio Euskadi i a Telebilbao, en què ha subratllat que "parla i s'acosta" a víctimes d'ETA, "entén el seu dolor", i els té un "respecte absolut".

Ha reconegut que un dels sectors polítics "que hui pertany a EH Bildu va ser agent de dolor en el passat", però ha puntualitzat que "després va ser part de la solució i hui, en l'actualitat, Bildu està en disposició de ser agent de la reconciliació". "Prova d'això és que en les meues llistes hi ha gent amenaçada en el seu moment per ETA", ha ressaltat.

Passos "segurament insuficients" de Bildu cap a la "reparació a totes les víctimes"

Otxandiano ha assegurat que EH Bildu "està sent molt contundent i molt assertiva en el camí cap a la reconciliació i construcció d'una memòria plural de respecte i reparació a totes les víctimes". En la seua opinió, la coalició "està fent passos, segurament insuficients" en aquest objectiu, i ha admés que "encara falten moltes coses".

Al mateix temps ha emfatitzat que el procés "ha de ser multilateral", si bé ha matisat que no demanen "res a ningú; no estem en el retret". "Nosaltres fem el que entenem que hem de fer i anem fent passos en positiu, però aquests passos i aquest treball ha d'efectuar-se amb discreció, fora dels focus mediàtics i fora del context i els interessos electoralistes", ha afirmat.

També et pot interessar

stats