Calp denuncia al síndic de greuges la falta de resposta del Consell en la tramitació de centres educatius

L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, assegura que es vulnera la Constitució i el municipi viu una emergència educativa

L'Ajuntament de Calp, en una imatge d'arxiu
L'Ajuntament de Calp, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de Calp

L'Ajuntament de Calp (Marina Alta) ha presentat una queixa davant del síndic de greuges per la "inactivitat de la Generalitat" en relació amb els projectes de construcció de dos centres educatius: el nou col·legi d'educació especial Gargasindi i l'institut d'educació secundària del municipi.

En la queixa, firmada per l'alcaldessa de Calp, Ana Sala, es retrau a la institució autonòmica que no haja autoritzat encara la modificació de la delegació de competències (firmada el 19 de desembre passat), que permetria augmentar el pressupost dels dos projectes, inclosos en el Pla Edificant, segons ha indicat el consistori en un comunicat. "La situació que viu el municipi és d'emergència educativa, davant de la falta d'infraestructures educatives i la creixent matriculació registrada. Entenem que es vulnera l'article 27 de la Constitució, que arreplega el dret a l'Educació, per a la ciutadania calpina", ha sostingut Sala.

El projecte de construcció del centre Gargasindi es va aprovar en el ple de novembre amb un pressupost base de licitació de 7.493.415 euros, "quasi dos milions d'euros més respecte al pressupost inicial, a conseqüència de l'increment dels costos d'aquests últims anys". El consistori ha apuntat que el mateix ha passat amb el projecte del nou institut, que es va aprovar en el ple de desembre per un import de licitació de 14.899.419,51 euros. Són 2.685.485,54 euros més del previst inicialment.

Aquest fet ha portat al fet que l'Ajuntament, a petició dels representants dels centres educatius i les AMPA, ha aprovat en el ple celebrat aquest abril una inversió de tres milions d'euros i la cessió de vora 30.000 metres quadrats de terreny municipal, "perquè Conselleria instal·le en aules prefabricades els alumnes dels centres desbordats i un nou IES complet".

En la queixa remesa al síndic de greuges, l'Ajuntament també fa referència a l'informe del secretari municipal, en el qual s'indica que el consistori "no pot finançar amb el seu propi pressupost aquestes obres, que són competència de la Generalitat". La mesura del govern municipal vol "desbloquejar com més prompte millor la situació" i que aquests projectes "siguen una realitat al més prompte possible".

També et pot interessar

stats