La caiguda de Rajoy en la premsa internacional

Destaquen el primer triomf d'una moció de censura a Espanya i assenyalen la corrupció i la qüestió catalana com a factors determinants.

Els mitjans europeus recullen el canvi de govern a Espanya.
Els mitjans europeus recullen el canvi de govern a Espanya.

Les edicions digitals dels principals diaris europeus i dels Estats Units recullen hui la jornada històrica que s'ha viscut en el Congrés dels Diputats, que ha culminat amb un canvi de govern a Espanya. El socialista Pedro Sánchez és el nou president del Govern, en substitució del popular Mariano Rajoy, després de prosperar la moció de censura presentada pel PSOE fa una setmana. Els rotatius europeus posen l'accent en tres qüestions: que és la primera vegada en la història de la democràcia espanyola que triomfa una moció, que la corrupció en el PP ha fet caure Rajoy i la importància de la qüestió catalana en el canvi de govern. Per la seua banda, els diaris americans assenyalen que la situació espanyola afegeix més inestabilitat a una Europa debilitada per la crisi italiana i el Brexit.

Alemanya

El Frankfurter Allgemeine subratlla la debilitat del nou executiu de Pedro Sánchez perquè arriba al poder amb un govern “minoritari i presumiblement efímer, la principal tasca del qual serà organitzar eleccions anticipades”. Segons el rotatiu, això limitarà la capacitat de la cinquena economia de la UE. “El colp del bell Pedro” és el títol de la crònica que el Süddeutsche Zeitung dedica a la situació espanyola. El diari alemany destaca que, amb la caiguda de Rajoy, Angela Merkel perd l’últim aliat que tenia als països del sud i que Sánchez suavitzarà les polítiques d’austeritat del PP.

França

El dos diaris de referència del país veí, especialment Le Monde, destaquen que Rajoy cau per la fragilitat del seu partit una volta coneguda la sentència per la primera època del cas Gürtel.  Le Figaro qualifica el ja expresident d'"etern supervivent en política" i recorda com el seu partit li va disputar el poder quan va perdre les eleccions del 2004 i el 2008 contra el líder socialista José Luís Rodríguez Zapatero. El diari subratlla que Rajoy va sobreviure a la crisi econòmica internacional que es va emportar la majoria dels seus col·legues europeus fa una dècada i, fins i tot, a la caiguda del bipartidisme a Espanya en les últimes eleccions generals del país. 

Gran Bretanya

Igual com els mitjans francesos, The Guardian, que també qualifica Rajoy com a "supervivent", atribueix la derrota del líder popular en la moció a les conseqüències de la sentència de la Gürtel. El rotatiu anglés destaca en la web que Pedro Sánchez ha tingut el suport dels independentistes catalans i situa aquest afer com el de major transcendència en la legislatura que tot just comença ara. En la mateixa línia s'expressa el The Times, que també destaca que Rajoy és el primer president del Govern d'Espanya apartat del càrrec per una moció de censura. 

Itàlia

Encara que els diaris italians consagren les pàgines a la constitució del nou govern, també destinen un xicotet espai a l'arribada de Sánchez a La Moncloa. La Repubblica informa que Sánchez substitueix Rajoy en prosperar la moció de censura i destaca, en el mateix apartat, que la fiscalia alemanya demana l'extradició de l'expresident català, Carles Puigdemont, per rebel·lió i malversació i que ingresse en presó per risc de fugida. Pel que fa Corriere della Sera, en la informació sobre el canvi de govern a Espanya arreplega els discursos tant de Sánchez com de Rajoy en el Congrés. 

Portugal

El Correio da Manhã també informa que Pedro Sánchez és el nou president del Govern, en substitució de Mariano Rajoy, en prosperar la moció presentada pels socialistes. Mentre que el Jornal de Notícias destaca que el líder popular ha arribat tard a la segona jornada del debat de la moció de censura en contra d'ell. 

EUA

The New York Times remarca que la corrupció ha posat fi a la carrera política d’un dels líders més longeus d’Europa. La crònica del diari nord-americà posa l’accent en la possible inestabilitat que el canvi de govern a Espanya afegeix en una Unió Europea ja de per si preocupada per la situació a Itàlia. Aquesta anàlisi és compartida per The Washington Post, que connecta la crisi espanyola amb la formació d’un nou govern a Itàlia amb populistes, euroescèptics i polítics antiimmigració, i amb les últimes negociacions de la Gran Bretanya per a eixir de la UE.

També et pot interessar

stats