Brussel·les diu que Europa ha de posar orde en les operacions de rescat d'ONG

El vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha defensat aquest divendres la necessitat d’acabar amb el “principi que qualsevol fa el que li dona la gana”

Open Arms
Imatge d'arxiu d'un rescat d'Open Arms / À Punt NTC

El vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha defensat aquest divendres la necessitat d’acabar amb el “principi que qualsevol fa el que li dona la gana” en les operacions de recerca i rescat de migrants en la mar per part dels vaixells de les ONG i es va mostrar a favor de crear un marc de cooperació i un diàleg que permeta comptar amb un sistema “ordenat”.

El vicepresident ha apuntat que el que fa falta és “un marc de cooperació, diàleg entre els estats membres afectats i les ONG”, així com una implicació i un sistema “ordenat”, i que va considerar com una fita “possible” d'aconseguir.

En la reunió del Consell extraordinari de Ministres de l’Interior de la Unió Europea s’abordat el pla d’acció per al Mediterrani central presentat aquesta setmana. Aquesta iniciativa proposa promoure el diàleg amb els socis costaners del Mediterrani i els contactes amb l’Organització Marítima Internacional, per veure si fa falta un marc i directrius per als vaixells de les operacions de recerca i rescat.

Schinas ha assenyalat que ell no començaria per l’elaboració d’un codi de conducta per a les ONG, sinó per “fets senzills”. Ha afegit que no creu que les operacions de les organitzacions en la mar siguen un tema tabú, sinó que “s’hauria de poder parlar d’això”, ja que és un assumpte que té a veure amb “la vida de les persones”.

"Encara que la Comissió no té competències legals per a crear un codi de conducta paneuropeu, sí que pot ajudar els afectats", a través de normes, principis, estratègies" i altres mesures "per a no tornar a repetir les situacions que hem vist recentment i han donat lloc a crisis", ha dit en referència a la situació viscuda entre Itàlia i França per l'accés a port del vaixell de l'ONG Ocean Viking.

El pla d'acció esmenta la idea de rellançar el grup de contacte europeu de recerca i salvament. Els ministres de l'Interior europeus tornaran a reunir-se en una cita ordinària a Brussel·les el 8 de desembre.

També et pot interessar

stats