Brussel·les desbloqueja el tercer pagament del fons postcovid per a Espanya per valor de 6.000 milions

La UE aprova finalment aquest tercer paquet per tal de consolidar la recuperació postpandèmia

Imatge d’arxiu del Parlament Europeu, a Brussel·les
Imatge d’arxiu del Parlament Europeu, a Brussel·les / Europa Press

La Comissió Europea ha aprovat aquest divendres un tercer desemborsament a Espanya de 6.000 milions d'euros del fons de recuperació postpandèmia. Europa ha pogut comprovar que l’Estat ha complit amb els 29 objectius vinculats a la recepció dels fons, segons ha informat la institució en un comunicat.

Ara els Estats de la Unió Europea tenen quatre setmanes per a donar el vistiplau al pagament que, en cas de confirmar-se, elevarà a 37.036 milions d'euros el total de subvencions que Espanya rep del fons Next Generation. Fins ara, ha sigut el país comunitari que més desemborsaments ha obtingut fins ara.

Brussel·les ha constatat que Espanya va implementar les reformes i inversions compromeses per al primer semestre del 2022. En concret, 23 fites i 6 objectius, així com l’esmena d’algunes deficiències que s'havien detectat en el sistema d'auditoria.

Encara que Brussel·les va donar llum verda a aquesta fita a la fi del 2021, quan va avaluar la sol·licitud del primer pagament, Espanya es va comprometre a esmenar algunes deficiències en un termini de nou mesos per a garantir una implementació continuada i eficient de les obligacions d'auditoria i control.

La primera vegada que Espanya va rebre fons europeus per pal·liar els efectes de la crisi de la covid-19 va ser el 2020, quan el país eixia de la crisi sanitària més gran de la història recent. En aquell moment van ser 140.000 milions. 

L'última incorporació de fons a les arques públiques va ser el 2021, quan Europa va abonar 19.000 milions d’euros a Espanya.

També et pot interessar

stats