Bravo invertirà 20.000 euros al dia contra la violència masclista

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública ha detallat a les Corts els pressupostos del departament per al 2020.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, durant la intervenció a les Corts
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, durant la intervenció a les Corts / Les Corts

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública gestionarà 505 milions d'euros el 2020, el 2,2% del pressupost de la Generalitat, i un 1,9% més que fa un any, segons ha explicat la consellera Gabriela Bravo en la comissió parlamentària de les Corts, on els membres del Consell estan informant del projecte de comptes públics per a l'any vinent.

Bravo considera "meritori" l'increment pressupostari e pesar de la "complexa situació econòmica i política", i creu que l'assignació permetrà avançar en el full de ruta de la Conselleria durant la passada legislatura: un sistema judicial que opere en temps raonable, una administració moderna i eficient, i una estructura àgil que done resposta ràpida a les emergències. Bravo assumeix per primera vegada la partida de seguretat i emergències, amb un pressupost de 126,5 milions. 

Pla d'infraestructures judicials

L'apartat de justícia rep 352,7 milions, la major part del pressupost. Amb aquests diners preveu reformar les seus judicials de Torrevella, Ontinyent, Dénia i Vinaròs, i la del Tribunal Superior de Justícia de València; iniciar les obres dels nous òrgans judicials d'Alzira, Torrent, Gandia, Llíria, Xàtiva, la Vila Joiosa i Villena; i adjudicar l'obra de la Ciutat de la Justícia d'Alacant per 53 milions, la major inversió en obra civil a la província. 

El pressupost en justícia també contempla sufragar el personal dels deu òrgans judicials que s'han reclamat al Ministeri de Justícia i que, segons Bravo, "continuaran reivindicant governe qui governe" a Madrid. Així mateix, es preveu una dotació de 6,7 milions en personal de reforçament dels jutjats per a evitar-ne la saturació, la creació d'unitats de peritació per a delictes econòmics, l'extensió de les unitats d'assistència social a totes les capitals de província i a Elx, i una inversió de 46,2 milions d'euros, un 2,67% més, per a sufragar la justícia gratuïta. Com ja ha fet en altres ocasions, la consellera ha recordat que els advocats i procuradors del torn d'ofici valencians seran els més ben pagats d'Espanya quan entre en vigor el decret de justícia gratuïta.

20.000 euros diaris contra la violència masclista

Menció a banda mereix el capítol d'atenció a les víctimes de la violència masclista, que Bravo considera una les prioritats del seu departament. La consellera estima que els pressupostos destinaran 20.000 euros diaris contra la violència másclista, 7,4 milions en total, repartits entre programes, recursos, més coordinació i projectes de formació. 

Bravo ha recordat que les oficines d'atenció a les víctimes del delicte van atendre l'any passat 6.798 dones per maltractaements, és a dir, 25 dones al dia. Per aquest motiu vol reforçar la xarxa d'oficines i ampliar de 9 a 16 les unitats de valoració de risc, per a estendre-les a tots els jutjats d'instrucció, i donar cobertura pressupostària a tots els processos d'aquest àmbit que es gestionen en el torn d'ofici. També reforçarà el pressupost de les oficines especialitzades en violència de gènere (178 denúncies a València en sis mesos), obrint-ne noves als jutjats de Castelló, Alacant i Elx.

Vox qüestiona la política sobre violència masclista

Un dels moments més tensos de la compareixença s’ha produït quan la portaveu adjunta de Vox en les Corts, Llanos Massó, ha assegurat que la política de la Conselleria sobre la lluita contra la violència de gènere és sectària i adoctrinadora. Bravo li ha contestat que se sent “avergonyida” quan s’escolten afirmacions com aquesta en seu parlamentària.

2.500 empleats públics més

D'altra banda, en la partida de modernització de les administracións públiques, Bravo ha destacat la voluntat de millorar l'ocupació reservant 5,9 milions per a la Direcció General de Funció Pública ( 6,8%) a fi de celebrar un centenar de processos selectius, que permetran l'accés i consolidació de 2.500 persones al funcionariat.  

Finalment, en la partida d'interior i la gestió de l'Agència de Seguretat i Resposta d'Emergència –que assumeix per primera vegada– els 126,5 milions pressupostats es repartiren entre personal (41,5) i el funcionament de l'agència (82,8). Entre els nous projectes d'emergències, Bravo ha destacat la contractació per 1,2 milions d'avions lleugers de vigilància, la reserva de 16 milions per a mitjans aeris d'extinció, 10 més per al Centre de Coordinació d'Emergència i un milió per a obres a les bases dels bombers forestals i de la seu del 112 a l'Eliana. 

També et pot interessar

stats