El Botànic tanca files després de les discrepàncies

Els i les portaveus han defensat la cogovernança, la diferència i la solidesa de l’acord de govern.

Aquesta vesprada s’han reunit les tres formacions del Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem en la seu de Compromís
Aquesta vesprada s’han reunit les tres formacions del Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem en la seu de Compromís / Compromís.

El Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) ha tancat files aquest dimecres després de les discrepàncies generades al més alt nivell i que les últimes setmanes han tingut Ximo Puig i Mónica Oltra com a protagonistes.

La cita a la seu de Compromís entre tres formacions tenia per objectiu avaluar el full de ruta compartit però amb el rerefons de les diferències. Cogovernança, solidesa i defensa d’aquesta diferència han sigut denominadors comuns de les intervencions dels portaveus de les tres formacions a l’entrada de la reunió. Així i tot, també hi ha hagut moment per a defensar el protagonisme de cada formació en la gestió de la pandèmia i de la situació econòmica que se’n deriva.

A l’entrada de la reunió, la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha posat el focus a recuperar “l’espai de cogovernança” de la primera legislatura del Botànic. “És essencial recuperar les bones pràctiques del primer Botànic. Aquest govern és plural, funciona molt bé, és un model a seguir; i volem continuar amb l’esperit més cooperatiu del Botànic 1, que, en certs moments, s’ha perdut”, ha opinat.

També ha parlat de la gestió de la pandèmia i ha insistit en la presència de Compromís en dos espais. El primer, en la comissió interdepartamental creada al març, que deuria “tornar a convocar-se” com a “espai on distintes conselleries parlaven i gestionaven conjuntament”, i que només es va fer en dues ocasions.

El segon, en la comissió de gestió d’emergències formada per a gestionar la pandèmia, la Cecopi (Centre de Coordinació Operativa Integrada). “S’hi haurien d’incorporar dues conselleries de Compromís, la de Política Inclusiva d’Oltra i la d’Educació de Marzà, perquè una i una altra gestionen el dia a dia i la seguretat de les persones que van a l’escola o estan en residències i centres públics de dependència, respectivament”, ha apuntat Micó.

“Encara que tenim diferències, som un govern sòlid”, ha dit en referència a la reunió entre Ximo Puig i Mónica Oltra d’aquesta vesprada. Compromís, a més, ha obert la porta a una possible col·laboració amb altres formacions. “Si es pot sumar gent capaç d’arribar a acords amb nosaltres tenint en compte la nostra essència política (ecologista, feminista, de cura cap a les persones i valencianista), benvinguda siga”, ha conclòs.

Mata: “Les nostres discrepàncies són anecdòtiques, i no van més enllà del que és essencial”

Manuel Mata, síndic del PSPV, també ha defensat el pacte del Botànic amb contundència. “Les nostres discrepàncies són anecdòtiques, i no van més enllà del que és essencial: canviar, reconstruir, dissenyar”, ha comentat.

“Que el president de la Generalitat i la vicepresidenta del Consell es reuneixen és més habitual del que pareix. De segur que tenen més espais de trobada que de desacord”, ha assegurat Mata, qüestionat també per la reunió protagonitzada pel president de la Generalitat i la vicepresidenta del Consell. El diputat del PSPV també ha aprofitat l’ocasió i ha lamentat la situació dels mitjans de comunicació i les defuncions del coronavirus que hi ha hagut hui.

Lima: “Tenim posicions diferents, però arribem a acords”

D’altra banda, Pilar Lima, portaveu adjunta del Grup Parlamentari Unides Podem, ha emfatitzat que les diferències d’opinions són positives per a la democràcia. “Per això tenim aquesta taula de partits, per a centrar-nos i no oblidar-nos del nostre objectiu polític: les necessitats que té la gent”, ha ressaltat.

A més, Unides Podem ha assenyalat la necessitat d’una economia que es dirigisca cap a la transició ecològica, així com cuidar les mitjanes i xicotetes empreses, perquè són “font d’ocupació”. Lima també ha recordat els acords al voltant dels pressupostos generals de l’Estat, un fet “històric” que posa “una mirada llarga en el govern per a enfrontar-se als projectes del bloc de la dreta”.

“No podem negar que en alguns aspectes es pot millorar el funcionament”, ha reconegut respecte a les discrepàncies entre les formacions polítiques. “És el que té la cogovernança. Tenim posicions diferents, però arribem a acords. Les discrepàncies personals sí que cal deixar-les de costat quan parlem de la cosa pública”, ha conclòs.

Enfortir els mecanismes de coordinació conjunts

A través d'un comunicat, les organitzacions han coincidit en valorar satisfactòriament haver aconseguit aprovar un acord de pressupostos de la Generalitat "expansius per a incrementar els serveis públics", i s'han marcat l'horitzó de treballar per uns futurs pressupostos participatius. El comunicat assenyala que s'han marcat com a objectiu impulsar una fiscalitat progressiva que avance en la justícia fiscal i permeta reforçar els serveis bàsics com la sanitat, l'educació o els serveis socials.

Respecte als Fons Europeus per a la reactivació econòmica, Compromís, PSPV-PSOE i Unides Podem han acordat que l'estratègia d'inversió passe per "una ferma aposta per l'economia productiva, la transició ecològica justa i l'economia social, a la qual es prevalguen a les xicotetes i mitjanes empreses valencianes amb la finalitat de generar el major nombre possible d'ocupacions".

Per últim, totes i tots els representants de la Comissió de Seguiment han acordat enfortir els mecanismes de coordinació conjunts propis de la pluralitat que representa l'esperit del govern del Botànic. Al respecte, la Comissió ha avançat que mantindrà trobades puntuals sobre assumptes concrets per continuar fent seguiment de l'Acord de Govern.

També et pot interessar

stats