El Botànic rebutja retornar els pressupostos de 2020 com demanaven PP, Cs i Vox

Soler ha defés els comptes per ser "responsables, realistes i rigorosos", a més de "reivindicatius i de justícia social".

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha sigut l'encarregat de defendre els comptes per a l'any vinent

Les Corts han rebutjat aquest divendres, amb els vots dels partits que conformen el govern del Botànic, retornar el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per a 2020 al Consell, tal com han reclamat el PP, Ciutadans i Vox.

El ple ha debatut i votat en contra de les esmenes presentades per l'oposició a la totalitat del projecte de llei de pressupostos. Donat que no han prosperat les iniciatives de l’oposició, els comptes seguiran tramitant-se a partir d'ara, amb el debat d'esmenes parcials.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha sigut l'encarregat de defendre els comptes per a l'any vinent, que creixen un 1,6% fins als 16.970 milions, i per als quals ha demanat el suport del parlament per ser "responsables", "realistes" i "rigoroses", a més de "reivindicatius i de justícia social".

Soler ha remarcat la voluntat "reivindicativa i de justícia social" d'aquests comptes, que inclouen els 1.325 milions a compte del finançament autonòmic; l'augment de l'aportació del govern a la dependència del 12 al 20%, i el FOGA històric, per a l'atenció sanitària a persones desplaçades.

L'oposició diu que són uns pressupostos “irreals i ficticis”

En canvi, per a l’oposició, es tracta d'uns pressupostos "irreals" que no són els que necessiten els valencians", "irresponsables, imprudents i inversemblants", i que estan fets per a "enganyar al poble valencià abans d'una campanya electoral".

El popular Rubén Ibáñez ha considerat que els pressupostos de 2020 constaten "el fracàs de les polítiques de Botànic", i ha retret “l’actitud covarda" del conseller per haver reduït o abandonat la reivindicació d'un canvi de model del finançament.

El socialista José Muñoz ha defés que els pressupostos de 2020 "són bons per a la gent normal que necessita la política per a igualar-se", però no per a aquells que es beneficiaven de les polítiques del PP.

Per a la diputada de Ciutadans, Ruth Merino, els comptes de 2020 són "irreals" perquè inclouen ingressos que no arribaran, però també "irresponsables i imprudents" perquè el deute creix "de manera exponencial" i en lloc de reduir organismes i xiringuitos, se'n creen més.

Aitana Mas, de Compromís, li ha replicat que els comptes "comptabilitzen allò que constitucionalment correspon als valencians", i ha considerat que, amb l'arribada d'un govern progressista a Espanya, és moment que la comunitat reba aquests 1.325 milions.

Des de Vox, Llanos Massó ha anunciat que el seu grup no participarà en el que considera una "farsa" i un "nou engany" als valencians. En la seua rèplica, la portaveu d’Unides Podem, Naiara Davó, ha assegurat que els pressupostos "són reals" per molt que no vulga Vox, i consoliden les tres línies bàsiques del Consell, que són "defendre la gent dels abusos", guanyar drets i fer avançar la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats