El Botànic rebutja el fons Covid de 76 milions que exigia Ciutadans per a donar suport als pressupostos

La negativa ha irritat Ciutadans, que tenia pactades 25 esmenes i que diu que el “sí” als comptes s'ha convertit ara en un “no”.

El diputat de Ciutadas, Tony Woodward, aquest dilluns
El diputat de Ciutadas, Tony Woodward, aquest dilluns / À Punt NTC

A les Corts ha començat el debat de la llei de pressupostos amb sorpresa. Ciutadans havia pactat 25 esmenes per a donar el “sí” als comptes, però els grups del Botànic han votat en contra de la primera esmena que s'ha debatut. El PSPV, Compromís i Unides Podem han rebutjat el fons de 76,38 milions en ajudes directes que reclamava Ciutadans per a sectors afectats per la crisi. Aquesta era la principal condició del grup taronja per a donar suport als comptes de la Generalitat de 2021 i aquest fet ha provocat que diga no, per ara, als pressupostos.

Ciutadans ha rebut un no a la primera esmena que presentava als pressupostos, que ha provocat un profund malestar en la formació liderada per Toni Cantó. “Ens veiem en la situació de reconsiderar la postura del treball d'aquests dos últims mesos i pensar que estem ja més prop del ‘no’ als pressupostos”, ha advertit el diputat Tony Woodward, instant el PSPV que torne a negar-se a acceptar una de les seues mesures, com la baixada d'impostos per a les classes mitjanes.

Així, Ciutadans ha tornat a defendre la necessitat del fons de 76 milions, al voltant del 10% del pressupost, per a ajudar l'hoteleria, el turisme, el comerç o l'oci nocturn, i ha acollit el rebuig amb “sorpresa”. Per part del Botànic, la portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, ha sostingut que el Consell no veu necessari crear un fons com a tal, sinó continuar ampliant les ajudes i ha assegurat que no tenen “cap problema a continuar parlant entre tots per a veure quina solució és la idònia”.

Els grups del Botànic argumenten que la negociació amb Ciutadans es manté oberta, però que s'ha d'ampliar també a la llei d'acompanyament a la qual Ciutadans no vol donar-li suport per les mesures fiscals. El socialista José Muñoz ha remarcat després del debat que el tràmit parlamentari “està viu”, amb el que el fons podria tirar avant en el ple. “Això no és el final del camí; la negociació continua oberta i hi ha bones sensacions per a arribar a un acord”, ha dit després del debat sobre el suport de Cs a aquesta llei i a la de mesures fiscals.

Tampoc ha tirat avant una altra esmena de Ciutadans perquè la Conselleria d'Hisenda rendisca mensualment compte de l'execució del pressupost en les empreses del sector públic, encara que la diputada de Compromís ha remarcat que estan “disposats a parlar-ho” en un futur dins de l'eix de govern obert del Botànic. Entre les esmenes que també planteja Ciutadans i que es debaten hui, hi ha la d'incorporar 2.000 places de personal per al sector de les residències. Una iniciativa que té els recels d'Unides Podem perquè contempla la col·laboració publicoprivada.

El PP denúncia ingressos “unflats”

Les esmenes parcials del PP a l'articulat també han sigut rebutjades, com la d'eliminar la partida reivindicativa de 1.336 milions d'euros per l'infrafinançament. “La presa de pèl és majúscula”, ha denunciat el seu portaveu d'Economia, Rubén Ibáñez. Però el socialista José Muñoz ha defés que el Consell no haja admés aquesta esmena perquè “els ingressos ja estan fixats” en la llei després del rebuig de les esmenes a la totalitat. És més, ha sostingut que la partida reivindicativa “té absoluta validesa i està confirmada per totes les autoritats”.

El PP també demanava que la Generalitat no “unflara” els ingressos previstos pels fons europeus de recuperació, amb una arribada de 600 milions estimada en la llei. Per contra, el PSPV ha remarcat que els pressupostos són una previsió i ha confiat que la quantitat siga més gran per a executar els programes al més prompte possible.

Vox tampoc ha aconseguit el “sí” per a cap de les seues esmenes, com la d'eliminar alts càrrecs en “una administració elefantíaca”.

També et pot interessar

stats