El Botànic rebutja les esmenes a la llei d’acompanyament dels pressupostos per a 2021

Cs afirma que la llei travessa la seua línia roja per pujar impostos, mentre que el PP i Vox afirmen que no ajuda a famílies ni a empreses.

Ple de les Corts d'aquest dijous
Ple de les Corts d'aquest dijous / Inma Caballer (les Corts)

El ple de les Corts ha rebutjat les esmenes de totalitat dels tres grups de l’oposició (PP, Ciutadans i Vox) a la coneguda com a llei d’acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2021. Demanaven que es tornara al Consell. Ciutadans ha dit en la sessió que aquesta llei d’acompanyament xafa la seua línia roja i diuen que no a una pujada d’impostos, mentre que el PP i Vox afirmen que aquesta reforma fiscal ni ajuda les famílies ni les empreses. Des del Botànic es parla en tot moment d’una justícia fiscal i expliquen que el que tracta és que paguen més aquells que guanyen més diners i s’han enriquit durant la pandèmia. La sessió que ha tingut esbroncades sobretot entre el PP i els socialistes.

La llei inclou novetats com una deducció autonòmica per als qui resideixen en municipis en perill de despoblació o bonificacions de l’IVF del cost dels avals de la SGR a les pimes, encara que l’oposició s’ha centrat en la proposta fiscal presentada pel Botànic mitjançant esmenes parcials a aquesta llei.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha demanat en el ple “amplis consensos”, sobretot per a avançar cap a una fiscalitat “justa” en la qual “pague més qui més té”, en aquest moment de crisi en la qual “uns pocs han guanyat i molts han perdut”.

Debat dur entre el PP i el PSPV amb “els ‘ximoarreglos’”

El debat més dur l’han protagonitzat el PP i el PSPV, després que la diputada del PP Eva Ortiz haja afirmat que aquesta llei “no sols puja impostos”, sinó que “puja les taxes sanitàries, als opositors i als aturats” i haja afirmat que les “poques bonificacions” que inclou són “ximoarreglos”. Així, ha criticat les bonificacions de taxes que beneficien a “una naviliera del sud de la Comunitat Valenciana el director d’expansió de la qual és un exassessor de Puig”, o de les màquines escurabutxaques, que té com a requisit que es mantinguen sis mesos menys per a les de tipus B, com les de l’empresa que va comprar la seu del PSPV “molt per damunt del preu de mercat”.

El PP “no pot aprovar una llei que beneficia uns pocs rics i perjudica la majoria de valencians, que pateixen en aquest moment la pitjor crisi de la història”, ha afirmat Ortiz, que ha reclamat que s’ajorne la pujada d’impostos, perquè “la gent no arriba a final de mes”, i ha retret que la facen els qui porten als seus fills a “col·legis i hospitals privats”.

El síndic socialista, Manolo Mata, ha negat les acusacions d’Ortiz i ha assegurat que mai una llei d’acompanyament “ha tingut tanta seguretat jurídica i transparència” i que aquesta és la que “més deduccions, bonificacions i ajudes” contempla de totes les del Botànic. També ha retret al PPCV que la seua seu li la pagava la Gürtel. A més, Mata ha indicat que el PP porta “molt de llacet” taronja, però “si foren grocs estarien detinguts”.

Ciutadans, en contra de la pujada d’impostos

En aquesta ocasió, Ciutadans s’ha posicionat clarament en contra de la llei perquè considera que creua la línia roja amb pujada d’impostos i dificulta l’arribada d’acords amb el Consell.

El diputat de Ciutadans, Tony Woodward, ha advertit que aquesta norma canvia “per la porta de darrere” 40 lleis, i 23 més amb les esmenes parcials del Botànic, la qual cosa ja és motiu “suficient” per a oposar-se, i a més recull una pujada d’impostos “encoberta”, amb la qual el PSPV “dóna l’esquena als valencians i s’agenolla” davant Compromís i Unides Podem. “Pujar els impostos és una de les línies roges de Ciutadans”, ha afirmat Woodward, que ha reclamat que es done suport a l’esmena parcial que han presentat per a baixar els impostos a les rendes més baixes i que es torne a “la senda del diàleg”.

Vox ha qualificat la norma de frau de llei. El portaveu adjunt de Vox José María Llanos ha afirmat que aquesta és una “llei òmnibus” que no serveix “gens ni mica per a millorar la vida dels valencians”, però sí d’“excusa” per a “pujar impostos, fer política sectària i afavorir als qui viuen de l’erari públic”.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha defensat que la reforma fiscal del Botànic va en la línia de la comissió de reconstrucció “i no toca els impostos a les classes mitjanes i baixes”, i la síndica de Unides Podem, Naiara Davó, ha afirmat que la reforma fiscal que plantegen “beneficia al 99% dels valencians” i ha lamentat que s’intente “bloquejar els pressupostos més expansius”.

D’altra banda, en el ple la portaveu popular ha mostrat una resposta parlamentària del govern valencià que diu que no s’ha formalitzat la constitució de cap comité d’experts sobre el coronavirus. Des de Presidència de la Generalitat s’ha contestat amb una llista d’uns trenta experts que assessoren el president.

També et pot interessar

stats