El Botànic pacta 50 milions més per al taulell i prorrogar la gratuïtat del transport públic el 2023 per a les persones joves

Els tres partits pacten també entre les esmenes als pressupostos dotar l'atenció primària de nutricionistes i més personal en salut mental

El Consell celebra la tramitació dels Pressupostos de 2023
El Consell celebra la tramitació dels pressupostos del 2023 / Inma Caballer (les Corts)

Els grups del Botànic han presentat esmenes conjuntes, segons han informat el diputat socialista a les Corts, José Muñoz Lladró. Dimecres acaba el termini per a presentar esmenes parcials als pressupostos de la Generalitat per al 2023. Entre les esmenes, el Botànic ha acordat una nova partida de 50 milions d'euros en ajudes directes per al sector ceràmic de la Comunitat Valenciana.

Les esmenes signades conjuntament pels tres grups parlamentaris inclouen també el compromís d'incorporar de manera progressiva psicòlegs clínics en el personal públic del sistema valencià de salut, especialment en atenció primària. Una altra de les propostes pactades és la incorporació gradual de personal d'infermeria especialista en salut mental en el sistema valencià de salut. També es proposa dotar l'atenció primària de nutricionistes, així com prorrogar la gratuïtat del transport públic durant el 2023 per a les persones joves.

Muñoz ha remarcat els treballs i els acords dels tres partits que formen part del govern del Botànic. "Des del diàleg i la col·laboració som capaços d’oferir les millors solucions i projectes per a la Comunitat Valenciana", ha subratllat. 

Des de Compromís afirmen que el treball dut a terme pels socis de govern ha sigut molt profitós, cosa que creuen que es reflectirà en les votacions que es faran d’ací a poques setmanes. La coalició ha presentat per separat una única esmena, en la qual encara estan treballant amb la resta de forces, per a dotar de fons a l’Institut de Tecnologia Ceràmica, "que desenvolupa una tecnologia que pot ser profitosa per a un sector que està passant una situació molt complicada". Una esmena en què espera tindre un acord "en breu" i que els proporcionarà més espai de diàleg. 

El PP centra les esmenes en Sanitat

Per la seua banda, el Partit Popular ha registrat 1.727 esmenes parcials al projecte de pressupostos, centrades principalment en les matèries de sanitat, educació i polítiques d'igualtat i inclusives. Consideren que els pressupostos del 2023 no se cenyeixen a la realitat del dia a dia de la ciutadania, que està preocupada per poder arribar a fi de mes, fer front a la pujada dels preus i aconseguir atenció mèdica amb rapidesa, segons ha assenyalat la síndica María José Catalá.

La major part de les esmenes del PP se centren en la secció de Sanitat, sobretot per a revisar la cartera de serveis, la qualitat, les demores i les necessitats de personal de diferents departaments de salut. També han proposat instar en seu judicial una reclamació contra l'Estat per la falta de finançament de la Comunitat Valenciana i l'incompliment dels acords d'investidura del president del Govern, i desbloquejar la tramitació d'expedients d'energies renovables perquè no en caduque cap per inacció de l'Administració valenciana.

Pel que fa a Educació, Cultura, Esports i Universitats, han presentat 311 esmenes en què sol·liciten garantir els drets lingüístics de tot l'alumnat i les famílies, que existisca una proporció raonable entre el castellà i el valencià, o crear un grup específic d'inspectors per a impedir que es produïsca "adoctrinament a les aules", entre d'altres.

Quasi 600 esmenes de Ciutadans

Ciutadans ha presentat prop de 600 esmenes parcials al projecte de pressupostos per fer front "a les polítiques sectàries i allunyades de la realitat dels valencians del tripartit del Botànic", segons un comunicat emés per la formació. En el text destaquen que aquestes mesures busquen garantir el futur del jovent, ajudar les famílies a fer front a la inflació, reforçar la sanitat, garantir la llibertat educativa i retallar la despesa supèrflua. 

Entre les mesures per al jovent, plantegen un pla de complements salarials per a lluitar contra la precarietat de 350 euros al mes a través dels Fons Europeus, i un fons per a facilitar l'accés a l'habitatge, amb un pressupost de fins a 50.000.000 euros.

Ciutadans defén també la necessitat d'ajudar els autònoms amb un complement equivalent al 50% del salari mínim interprofessional, i crear un fons de Pobresa Zero Comunitat Valenciana pressupostat en un mínim 25.000.000 d'euros, i un xec família de fins a 3.000 euros anuals per a cada família que ajude a fomentar la natalitat.

També et pot interessar

stats