El Botànic determina pactes a comarques de València i Castelló, el PP es manté a Alacant

Un total de 539 dels 542 ajuntaments de la Comunitat Valenciana s'han constituït aquest dissabte.

Mapa del color polític dels ajuntaments valencians
Mapa del color polític dels ajuntaments valencians / À Punt NTC.

L'acord del  Botànic ha determinat aquest dissabte la constitució dels ajuntaments de les comarques de València pendents de pacte, mentre que el PSPV-PSOE s'ha fet fort en els municipis més grans de les comarques de Castelló i el PP ha recuperat diverses de les principals alcaldies d'Alacant, en un mapa en el qual la presència de  Podem  ha quedat diluïda.

Un total de 539 dels 542 ajuntaments de la Comunitat Valenciana s'han constituït aquest dissabte. Els 3 que no han pogut constituir-se han sigut: el de la Granja de la Costera (Costera), on la Junta Electoral Central va determinar que calia repetir les eleccions, ni el de Sant Vicent del  Raspeig(Alacantí), ni el de Bonrepòs i Mirambell (Horta), per diversos recursos contenciosos.

Les aliances entre Compromís i el PSPV s'han imposat a la ciutat de València, on Joan Ribó (Compromís) repeteix com a alcalde (aquesta vegada sense la marca de Podem València en Comú, que no té regidors després del 26M), i en municipis com Llíria, Oliva o Paiporta.

El PSPV obri expedient a Sueca 

Per contra, el pacte s'ha incomplit a Sueca, on el socialista  Dimas Vázquez ha sigut triat amb el suport del PP i Cs, i el PSPV ha acordat obrir un expedient d'expulsió del partit a Vázquez i resta de regidors socialistes de la corporació per "fer cas omís de les directrius sobre pactes amb la dreta".

El PSPV dirigirà Gandia amb el vot de la coalició integrada per Compromís i Més Gandia Unida, i a Ontinyent l'exsocialista  Jorge Rodríguez ha sigut reelegit per tercera vegada consecutiva alcalde, en aquesta ocasió amb els vots de la Vall  ens  Uneix, formació de nova factura que lidera, amb el que el PSPV queda fora del consistori per primera vegada.

El PP i Ciutadans han pactat governs a Puçol, Vilamarxant, Bétera i Rocafort, en aquest últim municipi amb una alcaldia que dirigiran les formacions de manera rotatòria. Amb acords, el PSPV ha aconseguit alcaldies a Xàtiva, Torrent, Sagunt, Alboraia i Xirivella, entre altres; i Compromís (també amb acords) a Alzira, Catarroja, Carcaixent, Xiva, Manises o Tavernes de la Valldigna.

Ciutadans governarà 8 municipis

Ciutadans ha aconseguit l'alcaldia per majoria absoluta o simple en huit municipis valencians, compartirà nou amb acords i entrarà en governs locals d'altres tretze ajuntaments, entre ells Real de Montroi (amb el PSOE).

El PSPV, enfortit a les comarques de Castelló 

A les comarques de Castelló, el PSPV-PSOE ha eixit enfortit en els municipis més grans i aconsegueix investir alcaldes (a vegades, amb pactes, la majoria amb Compromís) a Vila-real, Borriana, Almassora, la Vall d'Uixò, Benicarló, Vinaròs o Almenara.

A més, a la ciutat de Castelló de la Plana, la socialista Amparo Marco repetirà d'alcaldessa després d'obtindre els 15 vots (majoria absoluta) d'un acord segellat anit entre el PSPV-PSOE, Compromís i la confluència  Unides Podem-Castelló en Moviment-EU.

El PP ha obtingut majoria absoluta en 63 dels 135 municipis de les comarques castelloneques, entre ells Onda, Peníscola, Caudiel, Castellfort, Xèrica, Moncofa, el Toro, la Vall d'Alba, Barraques, Benassal i Tírig, però en uns altres governarà amb pactes, com en el cas de Benicàssim (en aliança amb Ciutadans).  

El PP governarà les principals ciutats de les comarques d’Alacant 

Pel que respecta a Alacant, el PP ha recuperat diverses de les principals alcaldies de les comarques del sud, especialment Alacant, on el popular Luis Barcala ha sigut investit alcalde amb el suport de Ciutadans, i Torrevella, Benidorm i Oriola.

El PSPV manté algunes de les seues places més emblemàtiques, com Elx, Alcoi, Elda i Xàbia, mentre que Compromís perd algun consistori en l'últim moment, com el de Muro d'Alcoi, encara que aconsegueix el primer al Baix Segura (la Daia Vella) i també a un feu històric del PP, Teulada-Moraira.

També et pot interessar

stats