El Botànic continua negociant l’acord de govern

Setena reunió entre el PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida a 48 hores per a la investidura de Ximo Puig.

VÍDEO | El Botànic continua negociant l’acord de govern

La nova reunió per a la formació del nou govern del Botànic ha acabat sense acord, de moment. Les cinc hores de negociació, que començaven a les 9 del matí, no han sigut suficients i les parts han decidit continuar aquesta vesprada amb els treballs per a tancar l’estructura del nou govern autònomic. Aquesta és la setena reunió entre el PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida quan falten 48 hores per a la investidura de Ximo Puig.  

La reunió d'aquest diumenge va acabar ben entrada la matinada i els socis del futur Consell s'han tornat a citar per a aquest matí perquè queden algunes qüestions pendents. Segons fonts pròximes  a la negociació aquesta podria ser l'última reunió, que podria finalitzar amb un acord definitiu. 

Unides Podem reclama un repartiment del poder més proporcional

A l'entrada a la reunió les tres parts han traslladat impressions lleugerament divergents sobre els assumptes pendents per a la firma del nou pacte del Botànic. PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV donen per tancat al 99% els acord programàtics, el sistema de 12 conselleries i el repartiment d'aquestes per un model de 6-4-2 (sis per als socialistes, quatre per a Compromís i dues per a Unides Podem-Esquerra Unida) Per contra, confirmen que el repartiment de vicepresidències continua enlaire.

El representant d'Unides Podem en les negociacions, Antonio Estany, és el que majors reticències ha mostrat cap a la imminència d'un acord. Assegura que "encara queden coses a polir perquè hi haja veritablement un abans i un després respecte de l'anterior acord"  entre les quals destaca la necessitat d'un repartiment més proporcional del poder "que responga al resultat electoral" i per al qual, recorda, "que hi ha d’haver cessions de totes les forces polítiques". Segons Estany la discrepància no està tant en una qüestió numèrica –siga en conselleries, càrrecs o vicepresidència– com en tindre capacitat efectiva per a desenvolupar programes.

Des de Compromís, Àgueda Micó ha defés que el posicionament de la formació està sent "molt generós" perquè tenen com a prioritat "que es configure un govern plural en què tots i totes ens sentim còmodes". Micó s'ha mostrat optimista i creu que s'arribarà finalment a un acord en què "tots i totes guanyarem, sobretot els valencians i les valencianes" perquè tindran un govern progressista que continuarà transformant la societat.

El mateix optimisme ha traslladat el síndic del PSPV Manuel Mata, el qual ha assegura que els eixos programàtics estan pràcticament tancats i que només queda per rematar "quina estructura de govern pot ser més rendible, agradable, pacífica i tranquil·la per a la societat valenciana". 

El nou Consell tindrà 12 conselleries 

Hi ha acords pel que fa al programa de govern i al nombre de conselleries, finalment dotze, però encara queda per acabar de dissenyar la batejada com a arquitectura institucional i qui es farà càrrec de cada departament del nou govern valencià.

Sis de les conselleries serien per al PSPV, entre les quals podrien incloure's com a novetat la conselleria de Presidència i la d'Universitats. 

Compromís se'n quedaria quatre, això sí, mantindria Educació i Economia. I Unides Podem-Esquerra Unida tindria la conselleria d'Habitatge, sense les competències d'Urbanisme, i la de Transparència i Memòria Històrica.    

Qüestions pendents 

Encara queden qüestions pendents, ja que falta decidir si la presidència que encapçalarà Ximo Puig es comptabilitzarà en les dotze conselleries confirmades o si anirà a banda. També queda per decidir els noms de les persones que estaran al capdavant de les carteres. Per això, no hi ha hora d'acabada per a la reunió, que, segons fonts pròximes a la negociació, podria allargar-se fins entrada la matinada. 

El PSPV, Compromís i Unides Podem s'havien fixat dilluns com a dia límit per a tancar el pacte de Govern Valencià. Queden hores per a complir el termini i la tasca és feixuga: damunt de la taula, com a document principal, tenien la feina de determinar d'una vegada el nombre de conselleries (12 o 14), amb quines competències i quin partit les ocupa. Un altre punt obert és el nombre de vicepresidències, si una o tres, i si Podem entra en el repartiment.

Dos punts, el com i el qui, que han sigut el principal entrebanc de les negociacions entre els quatre partits afectats. L'acord programàtic, el què, està tancat des de fa dies.

Socialistes, Compromís, Podem i Esquerra Unida coincideixen a dir que la prioritat és acabar a temps els deures i tot apunta que aquest dilluns es presentarà a la societat valenciana l'estructura del segon govern del Botànic. 

La seu d'Esquerra Unida està a escassos cent metres del jardí Botànic. Pot ser que siga la inspiració necessària per a tancar un acord que se'ls resisteix. Quan falten tres dies per a la sessió d'investidura, la voluntat tàcita dels actors és, no obstant, que la sisena siga la reunió definitiva. 

També et pot interessar

stats