El Botànic acorda un impost per als grans propietaris d’habitatges buits i més IRPF a les rendes altes

Els tres grups també creen un tribut per a les instal·lacions del transport d’energia elèctrica.

L'impost a grans propietaris que tinguen molts habitatges buits és una de les grans novetats fiscals que impulsarà el Consell
L'impost a grans propietaris que tinguen molts habitatges buits és una de les grans novetats fiscals que impulsarà el Consell / Shutterstock

Un impost a grans propietaris d'habitatges buits, un tribut mediambiental sobre instal·lacions del transport d’energia elèctrica i un increment de l’IRPF per a les rendes altes. Són algunes de les mesures que adoptarà el Botànic per a "avançar en la senda de la justícia fiscal i la progressivitat iniciada en 2017".

En concret, segons ha detallat la síndica d’Unides Podem, Naiara Davó, la Generalitat establirà dos nous trams en l'IRPF per a les rendes que guanyen més de 200.000 euros i una nova figura per als patrimonis de més de 10 milions d'euros.

Les tres formacions han anunciat aquestes novetats fiscals en un comunicat conjunt, en el qual han anunciat que "també es faran públiques les llistes de grans morosos i defraudadors a la hisenda pública valenciana".

D'altra banda, i en el capítol de deduccions, es creen noves deduccions al lloguer a col·lectius de discapacitat, joves i dones víctimes de violència masclista i a l'autoproveïment energètic.

Aquesta trobada arriba després de les propostes de modificació fiscal que havien presentat tant Compromís com Unides Podem recentment i després d'unes trobades prèvies entre les formacions. L'acord s'ha produït després d'una reunió dels síndics dels grups parlamentaris del PSPV, Compromís i Unides Podem, Manolo Mata, Fran Ferri i Naiara Davó. Els portaveus també s'han trobat amb el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau.

El PSPV creu que “beneficiarà” la classe mitjana

En aquest sentit, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha apuntat que "les classes mitjanes i treballadores continuaran beneficiant-se de la política fiscal d'aquest Consell, que treballa pensant en el benestar dels valencians i les valencianes i la justícia fiscal".

Per part seua, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha destacat que "després d'estar mesos exigint que pague qui més té, que pague qui més contamine, arribar a aquest acord ens permet dir que l'hem aconseguit". "Estem en un moment clau, de reforçar serveis bàsics com la sanitat, l'educació, les polítiques socials", ha agregat.

“Que paguen la crisi els poderosos”, afirma Compromís

"Nosaltres, a més de demanar millores, diem d'on volem obtindre els diners per a pagar-les: dels rics, dels bancs que tenen milers de pisos buits, de les grans multinacionals que han guanyat diners amb la crisi. Perquè volem que aquesta crisi la paguen els poderosos i no els valencians i les valencianes", ha manifestat.

Per part seua, Davó ha ressaltat que "amb aquest acord s'ha aconseguit que les grans fortunes posen l'espatla al costat de la resta de la societat valenciana". També ha advertit que no es deixarà que "cap fons voltor s'aprofite de la situació de crisi". "Gràcies a l'afany d'Unides Podem eliminem privilegis fiscals i avancem cap a una societat més justa i cohesionada", ha afegit.

També et pot interessar

stats