Borrell assegura que utilitzaran el Brexit per aconseguir “les coses més positives” per a Gibraltar

L'eixida del Regne Unit de la UE s’abordarà en la reunió de caps d'Estat en el Consell Europeu a l’octubre.

Borrell va afirmar que Espanya no utilitzarà les negociacions per a reclamar la sobirania del penyal
Borrell va afirmar que Espanya no utilitzarà les negociacions per a reclamar la sobirania del penyal

Espanya utilitzarà la negociació del Brexit i el futur estatus de Gibraltar per a obtindre "les coses més positives possibles" per als espanyols de la zona i els que treballen en el penyal. Així ho ha assegurat el ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, després de la reunió amb el negociador de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

"Utilitzarem la negociació per a obtindre les coses més positives possibles per a la nostra gent, per a Espanya i per als espanyols que treballen a Gibraltar", ha assegurat Borrell.

El Brexit serà un dels principals assumptes en la reunió de caps d'Estat i de Govern de la UE en el Consell Europeu previst per a octubre i en la reunió informal que tots ells mantindran els pròxims 19 i 20 de setembre a Salzburg.

La situació en la qual quede Gibraltar després de l'eixida del Regne Unit de la UE és un dels punts "importants" que queden oberts en la negociació i que el mateix Michel Barnier va explicar que han de quedar resolts abans d'octubre, quan Brussel·les pretén finalitzar la negociació sobre l'acord de retirada del Regne Unit.

En la seua compareixença del passat dia 13 de setembre en la Comissió d'Afers Estrangers del Congrés, Borrell va afirmar que Espanya no utilitzarà les negociacions per a reclamar la sobirania del penyal, ja que la prioritat és millorar la situació de la zona del Camp de Gibraltar.

Aquesta postura no suposa "cap renúncia" sobre la reivindicació històrica d'Espanya de recuperar el control del penyal, però el diàleg sobre el Brexit no és el marc adequat, va explicar llavors el ministre.

Segons Borrell, Gibraltar no pot ser "l'últim obstacle en el camí cap a l'acord del Brexit", i l'objectiu hauria de ser que fora "el primer pas" per a aconseguir aquest pacte.

També et pot interessar

stats