Aquest contingut ja no està disponible per veure.

Bonig: “Els pressupostos del Botànic no contemplen el pacte de reconstrucció”

30 min.

Un dia abans que les Corts debaten les esmenes a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat per a 2021 que ha presentat l'oposició, la líder del Partit Popular valencià, Isabel Bonig, ha defensat en Les notícies del matí el rebuig del seu grup als comptes autonòmics. La dirigent popular és conscient que ni l'esmena del PPCV ni la de Vox tiraran avant per la majoria de vots que sumen els tres socis del Botànic, però tot i així insisteix que els pressupostos del Consell no atenen la realitat social de la Comunitat Valenciana ni contemplen el pacte de reconstrucció que van signar tots els grups polítics de les Corts excepte Vox.

El PP carrega contra els comptes de la Generalitat per considerar que inclouen ingressos “totalment ficticis”. Segons ha explicat Bonig, el 2021 la partida reivindicativa de 1.325 milions d'euros que el Botànic inclou per a denunciar l'infrafinançament del territori s'amplia en altres deu milions. “Així és absolutament impossible”, afirma.

Altra de les qüestions que motiven el rebuig frontal del PPCV és una pujada d'impostos que, segons critiquen, afectarà sobretot a les classes treballadores. També troben a faltar inversió directa en polítiques actives d'ocupació, així com finançament a empreses, pimes i autònoms. I denuncien una sobredimensió en l'administració política del Consell que troben “inassumible”, ha assenyalat Bonig.

Tot i que l'esmena a la totalitat no té opcions d'èxit, el PPCV avança un allau d'esmenes parcials a la llei d'acompanyament del pressupost autonòmic. De moment, segons ha detallat la líder del partit, ja se n'han presentat més de 70, que demanen entre altres coses deduccions i rebaixes tributàries, la derogació de la llei de plurilingüisme o una reducció de 30% dels alts càrrecs i del personal eventual de la Generalitat.

La presidenta del PPCV s'ha pronunciat també sobre la recent polèmica oberta entre les conselleries d'Igualtat i Hisenda a propòsit de 21 milions d'euros que la vicepresidenta, Mónica Oltra, reclamava per al seu departament i que acusava el conseller Vicent Soler d'haver-li restat. “Estem atònits, que es barallen per 21 milions d'euros, en plena pandèmia...”, ha afirmat Bonig, que veu en eixes discrepàncies signes que el govern “està trencat”. “Ens preocupa i molt”, ha afegit.

Contrària a la tramitació exprés

Bonig tampoc veu amb bons ulls la decisió del president de la Generalitat, Ximo Puig, de tramitar via exprés tots els contractes de l'administració relacionats amb la pandèmia per a reduir les traves burocràtiques. “Em sembla tramitació ad hoc, llevant tots els controls”, ha puntualitzat. La presidenta del PPCV reconeix que la figura de la tramitació urgent està prevista en la legislació, però insisteix que si s'alcen els controls per a supervisar la bona execució de les despeses es pot incórrer en corrupció.

Finalment, Bonig ha tornat a confirmar en els micròfons d'À Punt que es presentarà al proper congrés regional del PPCV, previst per al 2021, per a revalidar el càrrec al capdavant del partit, tal com va avançar el passat mes de juny.

Contingut no disponible
stats