Bolaños i Morant carreguen a Paterna contra la llei de la concòrdia del PP i Vox

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts deixa clar que el govern articularà els recursos possibles per a parar aquesta norma

Bolaños, aquest dimarts, amb la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i la secretària general dels socialistes valencians, Diana Morant, entre altres
Bolaños, aquest dimarts, amb la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i la secretària general dels socialistes valencians, Diana Morant, entre altres / À Punt NTC

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i la líder dels socialistes valencians, Diana Morant, han carregat durament aquest dimarts contra la llei de la concòrdia del PP i Vox: la llei "de la infàmia" , com l'han qualificada.

"Una llei que només blanqueja el franquisme només se la pot denominar com una llei de la infàmia i que no té cabuda en la nostra democràcia", ha assegurat Bolaños després de visitar, al costat de Morant, el Terrer de Paterna, el conegut com a mur [d'afusellament] d'Espanya, on van afusellar almenys 2.238 persones.

En un acte en el qual els ministres també han passejat pel cementeri de Paterna, on hi ha unes 135 fosses comunes, en què van ser depositades les restes de les víctimes dels afusellaments, el segon lloc de tota Espanya on es va executar més gent, Bolaños ha denunciat que la llei de concòrdia que busquen el PP i Vox a la Comunitat Valenciana vol "blanquejar el franquisme" i les execucions fetes en aqueix lloc.

Bolaños ha ressaltat que el Govern d'Espanya articularà "tots els recursos possibles per a parar una llei que intenta deixar de dignificar les víctimes, que posa en la mateixa situació víctimes i botxins i que busca que no es recorde amb gratitud aquells que van defensar la democràcia".

Per la seua part, la també secretària general del PSPV-PSOE, Diana Morant, ha incidit que el PP i Vox, en arribar a les institucions, "tornen a arremetre contra les víctimes del franquisme i de la Guerra Civil amb una llei que és la del blanqueig del franquisme" i ha denunciat que "han assumit el relat franquista de la història".

Prèviament, Bolaños ha subratllat que l'objectiu del Govern és que la justícia siga un servei públic “més pròxim” i es convertisca en un “element fonamental” de l'estat de benestar i la “garantia dels drets dels ciutadans”. Bolaños ha fet aquestes declaracions a la Ciutat de la Justícia de València, on, al costat de la presidenta de Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva, ha lliurat les condecoracions de l'Orde de Sant Ramon de Penyafort, que han distingit 28 persones pel compromís i la dedicació a la justícia, algunes a títol pòstum. En aquest sentit, s'ha referit a la llei orgànica de dret a la defensa, que desenvoluparà una “tutela judicial efectiva” i que –segons ha indicat– “molt prompte” estarà a les Corts Generals.

“A vegades no ha sigut la primera de les preocupacions, però hui la justícia és prioritària per al Govern” i necessita –ha subratllat Bolaños– “persones que l'apliquen i que ajuden altres ciutadans que no coneixen la norma per a tindre una societat digna i igualitària per a tots”. També ha subratllat que s'està implementant una transformació digital que “no ha tingut precedents” per a tindre una “justícia del segle XXI” i que treballen en altres normes perquè la justícia siga un servei públic, tinga mitjans i els ciutadans tinguen garantits els seus drets.

Per la seua part, Pilar de la Oliva ha mostrat la "satisfacció" per comptar amb juristes de "tant de nivell" i "compromesos amb el servei públic", a qui "tant devem". La fiscal delegada de l'especialitat civil i de persones amb discapacitat en la Fiscalia Provincial de València, Ana María Lanuza, que ha parlat en nom dels guardonats, ha subratllat que exerceixen “amb vocació de servei públic”, encara que “a vegades tenim la sensació de descoratjament i incomprensió”.

En arribar el ministre, un grup de persones l'ha rebut amb una casserolada a l'interior de la Ciutat de la Justícia. En començar l'acte, un home i una dona s'han alçat i, després de cridar "Justícia, solució. Ministre, dimissió", han exposat sengles cartells amb les paraules "Justícia" i "Solució" i amb els anagrames dels sindicats CCOO i STAJ.

També et pot interessar

stats