El bloqueig polític li costa 1.800 milions d’euros a la Comunitat Valenciana

La Generalitat de Catalunya ha anunciat mesures legals contra el govern central per a reclamar el pagament dels lliuraments a compte.

El bloqueig polític li costa 1.800 milions d’euros a la Comunitat Valenciana
El bloqueig polític li costa 1.800 milions d’euros a la Comunitat Valenciana

1.800 milions d'euros a l'any. És el cost del bloqueig polític a Espanya per a la Comunitat Valenciana. Això és, aproximadament, el que sumen els lliuraments a compte no rebuts, la liquidació de l'IVA, el finançament de la dependència, la condonació del deute de la Marina de València, i les inversions que contemplava el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat que va ser tombat en el Congrés, i que per tant ja no es percebran.

La Generalitat de Catalunya ja va anunciar dimecres que prendrà mesures legals contra el govern central per a reclamar el pagament dels lliuraments a compte. Preguntat sobre aquesta qüestió, el president valencià, Ximo Puig, ha explicat que no està segur que la via judicial siga "la correcta" per a abordar el finançament de les comunitats i ha apuntat que la Comunitat Valenciana està "pel diàleg i per la solució, més que fer partidisme i confrontació".

"No és un joc de trons"

Divendres passat, Puig va advertir que l'absència de govern i de pressupostos li està costant a la Comunitat Valenciana diners i que la intenció de la Generalitat és que això no es traduïsca en "cap retallada" en l'estat de benestar, però va admetre que "en les pròximes setmanes" s'haurà d'adoptar "algun tipus de decisió". "Necessitem un govern, òbviament, i necessitem que s'isca d'aquest punt mort, que és molt negatiu per als ciutadans. Açò no és un joc de trons, açò és una realitat quotidiana, l'estat social està associat a les comunitats."

Davant d'aquesta situació, la Generalitat treballa en les retallades del pressupost per a la resta de l'any. Es preveu que, si no hi ha una solució, les conseqüències es faran efectives durant la tardor.

També et pot interessar

stats