Blasco pacta amb la Fiscalia a canvi de confessar i tornar els diners

L'exconseller, empresonat per malversació de cabals públics en l'anomenat cas Cooperació, veu rebaixada la pena de 16 a 2 anys.

Rafael Blasco en una imatge d'arxiu
Rafael Blasco en una imatge d'arxiu / EFE

L'exconseller Rafael Blasco ha pactat amb la Fiscalia Anticorrupció una sentència de conformitat que implica rebaixar la pena de presó 16 a 2 anys i mig. Blasco, en presó des de 2015 per malversació de cabals públics en l'anomenat cas Cooperació, ja va intentar aconseguir el tercer grau penitenciari, però el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en va rebutjar la petició

L'acord inclou també la resta dels 23 processats en les dos peces del cas Cooperació, entre els quals està la cúpula anterior de la Conselleria d'Immigració: l'exsecretària general Tina Sanjuán, l'exdirector general Josep Maria Felip i l'empresari César Augusto Tauroni. El text contempla penes molt baixes per als processats, dels quals sols tres haurien d'entrar en presó; entre ells, Blasco mateix. A canvi, es declaran culpables i es comprometen a tornar els diners.

El magazín À Punt directe va avançar aquest dijous en exclusiva la decisió de Blasco de posar a disposició de la Generalitat tot el seu patrimoni, entre altres propietats la casa que té a la Barraca d'Aigües Vives, a Alzira. 

"Inacceptable" per a les ONG

La proposta d'acord encara ha de ser ratificada per l'Advocacia de la Generalitat, que encara no s'hi ha pronunciat. La Coordinadora Valenciana d'ONG, que exerceix l'acusació particular, considera inacceptable l'acord, que no preveu que els acusats tornen prèviament els diners defraudats, i qualifica d'espectacular el canvi de criteri del fiscal.

En declaracions a Les notícies del matí, el portaveu de l'entitat que agrupa les ONG de la Comunitat Valenciana, Carles Xavier López, ha denunciat que amb l'acord "ni s'assegura una justícia efectiva, ni s'assegura el pagament de la responsabilitat civil", sinó un "possible compromís de venda de propietats hipotètiques, de les quals n'hi ha moltes embargades". 

L'entitat manté, en principi, la intenció de continuar el procés judicial i ha sol·licitat una reunió amb l'Advocacia de la Generalitat perquè concrete la postura. 

També et pot interessar

stats