Les bestretes a les autonomies arribaran fraccionades al novembre i desembre

Montero ha convidat el Consell a fer uns nous pressupostos en lloc de prorrogar els actuals, perquè "és una obligació de tots els governs".

FOTO PORTADA: El cap del Consell, Ximo Puig, rep a la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, al Palau de la Generalitat

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha assegurat que l'import corresponent a l'actualització de les bestretes arribarà a les comunitats autònomes de forma fraccionada al 50% al novembre i desembre.

Montero ha explicat que les bestretes han d'arribar fraccionades de manera obligatòria en els pròxims dos mesos, llevat que alguna comunitat autònoma tinga algun problema que faça que haja d'arribar d'una sola vegada. Per tant, segons ha dit, al novembre no es produirà un increment del termini mitjà de pagament als proveïdors.

Montero ha afirmat que s'ha treballat perquè es comprenguera l'esperit de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes, ja que supeditar els lliuraments a compte a les comunitats als pressupostos de l'Estat suposa "una jerarquia vinculant" que no correspon.

Convida al Consell a fer uns nous pressupostos per a "reprioritzar"

D'altra banda, Montero, ha convidat la Generalitat a presentar nous pressupostos autonòmics en lloc de prorrogar els actuals, perquè "és una obligació de tots els governs" i és una manera de "reprioritzar". De fet, ha assegurat que, per a això, ja es coneix la partida de la liquidació per al 2020 i es pot fer un càlcul dels lliuraments a compte.

Montero ha expressat el seu compromís respecte a les qüestions que van quedar pendents en prorrogar-se els Pressupostos Generals de l'Estat, com les aportacions de l'Estat a la Generalitat per al Consorci de la Marina o el transport metropolità. També mantindre un percentatge d'inversions de vora el 10% per a la Comunitat Valenciana. "És el nostre compromís que en els pròxims pressupostos de l'Estat tinguem una possibilitat real de materialitzar aquesta voluntat", ha assegurat.

Un model de finançament "lesiu" per a la Comunitat Valenciana

Sobre la partida reivindicativa de 1.300 milions que el Consell ha inclòs en els pressupostos dels últims anys, la ministra ha assenyalat que la previsió d'ingressos ha de tindre la voluntat d'obeir a una recaptació efectiva. No obstant això, ha dit que comprén que té "una raó de ser" i que precisament en la Comunitat Valenciana podria estar "més justificat" que en altres comunitats autònomes.

D'altra banda, ha reconegut que el model de finançament té un tractament "lesiu" amb aquesta comunitat i que existeix un diferencial d'ingressos important amb la resta. En aquest sentit, ha manifestat que vol consens en el nou model de finançament autonòmic i que gran part de les comunitats se senten còmodes en la reforma que isca d'un "diàleg franc" entre el govern central i les autonomies.

El govern espanyol i el Consell resolen discrepàncies sobre els comptes de 2019

Així mateix, el govern espanyol i el Consell han arribat a un acord que resol les discrepàncies sobre un article i tres disposicions addicionals de la llei de pressupostos de la Generalitat per a 2019 i, en conseqüència, donen per conclosa la controvèrsia plantejada.

També et pot interessar

stats