Batet sol·licita un informe als lletrats del Congrés i ajorna la decisió sobre els diputats empresonats

La Mesa del Congrés resoldrà la qüestió aquest divendres, dos dies abans de les eleccions municipals, autonòmiques i europees.

VÍDEO | Batet sol·licita un informe als lletrats del Congrés i ajorna la decisió sobre els diputats empresonats

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha demanat aquest dijous als lletrats de la cambra que redacten un informe sobre els fonaments que tindria el reglament per a suspendre els quatre diputats catalans empresonats preventivament. D’aquesta manera, torna a ajornar la decisió sobre el futur d’Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull. 

Aquesta ha sigut la decisió que ha adoptat la mesa del Congrés després de dues hores de reunió, segons han confirmat fonts pròximes a Batet. Deixar el veredicte en mans dels lletrats de la cambra baixa era l’opció per la qual es decantaven els representants socialistes i d’Unides Podem que integren aquest òrgan. Tot i això, la decisió s’ha trobat amb l’oposició de Ciutadans i PP, que consideren innecessari l'encàrrec als lletrats i són partidaris de suspendre els parlamentaris presos immediatament.

L’altra pota del conflicte, el Tribunal Suprem, ha tornat aquest dijous al Congrés la decisió sobre la possible suspensió de Junqueras, Rull, Turull i Sànchez del seu càrrec. El dimarts, Batet va sol·licitar un informe a l’alt tribunal perquè informarà sobre l’aplicació de la llei processal en els quatre parlamentaris, però el Suprem s’ha desvinculat de la petició perquè la considera “inviable”

La mesa del Congrés tornarà a reunir-se aquest divendres, dos dies abans que se celebren les eleccions municipals, autonòmiques i europees, per a analitzar l’informe que elaboren els lletrats i, sobre aquesta base, resoldre la qüestió de forma definitiva.

PP i Ciutadans amenacen de demanar la dimissió de Batet

Els populars havien amenaçat fins i tot de reprovar Batet si no suspenia els parlamentaris presos. També el líder del PP, Pablo Casado, ha advertit la presidenta de la cambra baixa que incorrerà en prevaricació si no adopta les mesures necessàries perquè els quatre siguen retirats del càrrec, i ha dit que portarà la qüestió als tribunals.

Ciutadans s'ha manifestat en el mateix sentit. El portaveu de la formació, Juan Carlos Girauta, ha anunciat que el partit demanarà la dimissió de la presidenta del Congrés si no suspén els diputats presos de les seues funcions en la reunió de la mesa prevista aquest divendres. Girauta ha acusat Batet d'estar a punt de generar un "conflicte institucional" perquè, al parer seu, la mesa hauria d'haver votat sobre la suspensió dels presos electes la mateixa vesprada de la constitució de l'òrgan.

També et pot interessar

stats