Bárcenas ratifica que els ordinadors destruïts contenien informació sobre la caixa B del PP

L’extresorer i María Dolores de Cospedal declaren com a testimonis en el juí per la destrucció dels ordinadors.

Cospedal arriba amb crosses al jutjat
Cospedal arriba amb crosses al jutjat / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

L’extresorer del PP Luis Bárcenas ha ratificat que els ordinadors que usava en la seu del partit contenien informació sobre la presumpta comptabilitat il·legal del partit. Durant el judici celebrat aquest dijous, ha apuntat que entre els arxius es trobava un full de càlcul que completava els coneguts com ‘papers de Bárcenas’.

Bárcenas, que es va retirar el setembre de 2016 del procediment sobre els ordinadors destruïts pel PP, ha declarat com a testimoni per si alguna de les preguntes de les parts el podia perjudicar en les altres causes en què es troba immers.

L’extresorer ha assegurat que els ordinadors Toshiba i Apple, els discos durs dels quals estan esborrats, eren de la seua propietat i no del PP. Segons ha afirmat, el Toshiba contenia “informació històrica” que va voler recuperar i que guardava relació amb la investigació del cas Gürtel i amb la peça denominada Udef Bla, que estudia la presumpta caixa paral·lela dels populars. El primer ordinador, segons ha precisat, contenia fulls Excel, dades relacionades amb els seus comptes corrents, pressupostos de campanyes electorals i les notes que donaven continuïtat als papers.

La fiscal, que en un moment de l’interrogatori s’ha dirigit a Bárcenas d’una manera més contundent per a restar-li credibilitat, ha preguntat per què traspassava informació d’un ordinador a un altre cada vegada que canviava de dispositiu i, no obstant això, no va copiar la citada documentació. “No ho sé. Hi ha coses que es queden, altres que copie i altres que esborre directament perquè no li done transcendència”, ha respost. Quant a l'altre ordinador objecte d'aquest judici, l'Apple Macbook, ha dit que contenia rebuts escanejats que donaven “suport” a les seues anotacions.

Cospedal defén que s'aplicà el protocol

L'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, també citada a declarar davant del jutge com a testimoni, ha contradit Bárcenas i s'ha sumat a la versió dels quatre acusats en la causa. Segons ha insistit, els ordinadors eren propietat del partit. A pesar d'assegurar que no va ordenar esborrar els discos durs, Cospedal sí que ha aclarit que, en tot cas, es va aplicar el protocol habitual sobre el material dels treballadors que ja se n'havien anat del PP.

La que va ser número dos del PP, que ha comparegut al jutjat amb crosses perquè s'ha trencat el peroné, ha destacat que els enfrontaments que ha tingut amb l'extresorer popular li han suposat un cost "molt gran". L'ha acusat, sense mencionar explícitament el nom, de tindre "el mal costum de mentir".

També et pot interessar

stats