Bárcenas i Cospedal donen la seua versió sobre la destrucció dels ordinadors de l'extresorer

Abans hi compareixen els quatre acusats, entre ells la representant del PP, després que el jutge ha rebutjat aplicar la doctrina Botín.

Bárcenas i Cospedal, en imatges d'arxiu
Bárcenas i Cospedal, en imatges d'arxiu

El juí per la destrucció dels ordinadors que Luis Bárcenas usava a la seu del PP es reprén aquest dijous a les 09:45 hores amb les declaracions dels quatre acusats. Després compareixen davant del jutge els testimonis, entre els quals hi ha citats l'extresorer Luis Bárcenas i la que va ser número dos del partit, María Dolores de Cospedal.  

La vista oral va començar fa una setmana amb les questions prèvies. La principal versava sobre l'aplicació de la doctrina Botín, una possibilitat que van sol·licitar tant la Fiscalia com el PP, l'extresorera de la formació Carmen Navarro, l'advocat Alberto Durán i l'informàtic José Manuel Moreno per a evitar que els jutjaren per haver eliminat els documents emmagatzemats en dos discos durs. La doctrina Botín, que va establir el Tribunal Suprem, determina que, si en una causa només existeix acusació popular, la imputació pot arribar a arxivar-se. Però el jutge del cas dels ordinadors va rebutjar la petició.

La segona sessió del juí comença amb la compareixença de Navarro, Durán, Moreno i la representant del PP, que està acusat com a partit. Es preveu que només contesten a les preguntes de les defenses i de la Fiscalia, que demana arxivar la causa. 

Les tres persones físiques estan acusades per delictes de danys informàtics i encobriment i s'enfronten fins a quatre anys i mig de presó. El PP està acusat com a persona jurídica per danys informàtics, delicte pel qual demanen multes que arriben quasi a onze milions d'euros o la suspensió d'activitats durant sis mesos. 

L'extresorer Bárcenas està entre els sis primers testimonis citats, que començaran a declarar a continuació dels quatre acusats. La seua versió serà clau perquè la demanda que va interposar contra el PP, encara que la van retirar al setembre del 2016, va iniciar el procediment judicial. Aleshores denuncià que el partit havia ordenat entrar al seu despatx sense permís i accedir als arxius que estavan als seus ordinadors i que, segons va dir, estaven relacionats amb la comptabilitat del partit i amb la suposada caixa B, encara investigada a l'Audiència Nacional. La Fiscalia demana l'arxivament de la causa perquè considera que la versió de Bárcenas és "inversemblant i contradictòria".

La versió de l'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, també serà important, segons les tres acusacions populars del juí, per la "condició de superior jeràrquica". 

També et pot interessar

stats