Bárcenas assegura davant el tribunal de la caixa B del PP que Rajoy va rebre sobresous

L'extresorer insinua que el partit li va oferir mig milió d'euros per alterar els papers.

L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, durant el juí per la presumpta caixa B del PP
L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, durant el juí per la presumpta caixa B del PP / Pool (Europa Press)

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha complit les amenaces i ha disparat contra el PP i l'expresident del govern Mariano Rajoy, a qui ha tornat a situar entre els antics alts càrrecs del partit que van rebre sobresous procedents de la comptabilitat opaca de la formació. Uns diners que presumptament provenien de donatius d'empresaris. Després de diversos ajornaments a causa del contagi per Covid-19 de l'exgerent popular Cristóbal Páez, el juí per la caixa B del PP s'ha représ aquest dilluns en l'Audiència Nacional.

Bárcenas ja va apuntar a Rajoy en la carta que va enviar a la Fiscalia Anticorrupció fa unes setmanes, on assegurava que l'expresident va destruir en una màquina "destructora de papers" la documentació que reflectia la comptabilitat en B del partit, sense saber que ell en guardava còpia. Aquest dilluns estava citat per a declarar com a acusat en el judici per suposadament haver pagat quasi un milió d'euros de la reforma de la seu del PP al carrer Gènova, a Madrid, amb diners procedents de la presumpta caixa B del partit.

A més de Rajoy, a qui diu que va donar un sobre amb 25.000 euros en 2009, Bárcenas ha assenyalat altres alts càrrecs d'aquella època com ara María Dolores de Cospedal, Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas o Jaime Mayor Oreja. També Ángel Acebes i a Rodrigo Rato, als qui, encara que ha dit que ell no els va entregar mai cap quantitat de diners, sí que apareixen en la documentació que manejava.

"Físicament els diners estaven en el meu despatx, dins d'una caixa", ha dit Bárcenas, qui compleix condemna en la presó pel cas Gürtel. L'extresorer ha explicat que ell els ficava en sobres i els entregava al seu antecessor en la tresoreria del partit, Álvaro Lapuerta, ja mort, que "es desplaçava al ministeri corresponent i entregava els sobres". L'acusat ha assegurat que no hi havia cap altruisme en aquests donatius i que els empresaris els entregaven al PP a canvi d'alguna cosa.

Mig milió per alterar els papers

A preguntes del fiscal Anticorrupció Antonio Romeral, Bárcenas ha insinuat també que el PP, a través d'un emissari, li va plantejar alterar els conceptes i les quantitats enregistrades en els seus papers de la caixa B del partit per a crear dubtes sobre la veracitat d'aquests. A canvi, li oferiren un pagament de mig milió d'euros, amb el qual es resolia també el litigi laboral que l'extresorer mantenia amb el partit.

Bárcenas ha relatat que, després que al gener de 2013 El País publicara els famosos papers –fet del qual ell s'ha desvinculat i ha atribuït a una deslleialtat de l'exdiputat del PP Jorge Trías– va ser convocat a una reunió al despatx de l'advocat Javier Iglesias, segons la versió de l'extresorer, actuava com a emissari del PP. En aquesta trobada estaven presents l'extresorer Álvaro Lapuerta i la dona d'un exdiputat del PP imputat en Gürtel. Li van proposar aleshores que refera els papers variant els conceptes i quantitats “de cara a fer-los públics i crear el dubte sobre quins eren els bons i els dolents”.

A canvi li van oferir 500.000 euros en efectiu que aportarien empresaris per a resoldre el litigi que tenia amb el PP, però ell va reclamar 975.000 euros perquè, segons ha dit, era el que li corresponia com a indemnització.

També et pot interessar

stats