Barceló trasllada als sindicats que treballa a conjugar el dret al descans amb l’atenció sanitària

El pla estival preveu recuperar els programes de prevenció del càncer, la vacunació i les operacions quirúrgiques.

Un centre de salut d'una localitat valenciana en una imatge d'arxiu
Un centre de salut d'una localitat valenciana en una imatge d'arxiu

La recuperació dels programes preventius de detecció del càncer, la vacunació i els criteris amb què s’haurà de recuperar la cirurgia, tant en centres de salut com en hospitals, estan entre els criteris que haurà de complir el pla de desescalada sanitària de cada departament de salut. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, els l'ha presentat aquest dijous als sis sindicats representats en la taula sectorial.

Després del malestar que alguns sindicats han manifestat en els últims dies per la falta d’informació per part de la Conselleria de Sanitat, Barceló ha tingut aquest dijous una reunió informativa, de vora quatre hores, amb els sindicats per a traslladar-los, a més de l’evolució de la pandèmia, quines iniciatives s’han pensat per a enfortir el sistema de salut davant d'un possible rebrot de la Covid-19 i els criteris que s’han de seguir per a elaborar el pla de desescalada de cada departament de salut.

Ja que són “moltíssims” els criteris que s’han d’atendre, la titular de Sanitat únicament ha detallat que el pla de desescalada preveu reprendre els programes preventius que contemplen cribatges, com és el cas del càncer de mama, de cèrvix o del colorectal. Així mateix també es reprenen la vacunació, els programes de deshabituació tabàquica i els de promoció de la salut.

Així mateix, el pla de desescalada arreplegarà com recuperar la cirurgia menor ambulatòria en l’atenció primària i les operacions de major envergadura que es duen a terme als hospitals. Totes es programaran en funció dels criteris que ha traslladat Sanitat.

Segons ha indicat la Conselleria, una vegada els sindicats de la taula sectorial ja disposen d’aquesta informació, hauran de transmetre-la ara a la junta de personal de cada departament de salut.

Pla per a l’estiu

Respecte a l’atenció sanitària que es donarà aquest estiu, Barceló ha assenyalat que la Conselleria treballa a conjugar el dret al descans dels sanitaris amb l’atenció sanitària que necessita la població. Aquestes dues circumstàncies quedaran recollides en el pla d’atenció sanitària dels mesos estivals, que encara no està enllestit. Ara bé, això no significa que s’obriran tots els centres d’atenció primària a la vesprada: “No obriran tots els centres de salut, només alguns”, ha puntualitzat.

D’altra banda, la consellera de Sanitat ha descartat la possibilitat, que apuntava el president Puig aquesta mateixa setmana, de sol·licitar la mobilitat entre les comunitats autònomes veïnes, com les Balears, Castella-la Manxa i la Regió de Múrcia. “No serà possible fins que no s’alce l’estat d’alarma, el 21 de juny. Aleshores es podran plantejar els moviments a les comarques limítrofes”.

Una vegada acabe l’estat d’alarma, el Consell podria plantejar-se mantindre vigents algunes mesures restrictives addicionals al decret del govern espanyol que regula la denominada nova normalitat.

També et pot interessar

stats