Barcala rebutja signar el nou projecte per a desbloquejar el soterrament de les vies a Alacant

L’alcalde vol que l’estació intermodal de l'AVE es pague amb fons públics i no amb les plusvàlues de les vivendes.

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, en una imatge d'arxiu
L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, en una imatge d'arxiu

Els terrenys de Renfe alliberats per l’arribada de l’AVE a Alacant s’han convertit en un nou objecte de disputa política en campanya electoral.

L’alcalde de la ciutat, Luis Barcala, ha rebutjat signar la nova proposta del ministeri de Foment per a sanejar el deute d’Avant, la societat participada per Foment, la Generalitat i el consistori.

El Consell de Ministres va aprovar divendres passat, 22 de març, aquesta modificació, per a desbloquejar el projecte i impulsar les obres per al soterrament de les vies i el parc central.

Barcala argumenta que l’esborrany no garanteix dotacions pressupostàries concretes per a les inversions promeses, com l’estació intermodal d’Alacant i, al·legant una presumpta “discriminació”, exigeix Foment que financie el projecte amb fons públics, com entén que farà amb l’estació del Parc Central de València.

El nou conveni pretén que les obres es financien des d’Alacant amb les plusvàlues de la venda de les 1.200 vivendes que contempla el projecte d’urbanització dels terrenys alliberats. En l’acord original, de 2003, s’esperava pagar l’estació amb la revenda dels terrenys, però la crisi econòmica va trencar la viabilitat de la iniciativa.

L’actitud de l’alcalde ha rebut crítiques per part de l’oposició política, que l’acusa d’electoralista, cas de la socialista Eva Montesinos, i des del Ministeri de Foment mateix. Julián López, director general de la Societat Estatal d’Infrastructures del Transport Terrestre, recorda que el projecte va ser signat en temps de Mariano Rajoy i que la modificació pretén donar-li un nou impuls, després d’anys de paràlisi. López, que qualifica la negativa de Barcada com una “irresponsabilitat” l’ha advertit que un nou bloqueig congelaria el soterrament de les vies i la futura estació d’Alacant per temps indeterminat, amb el perjuí que això podria suposar per a la ciutadania. Per la seua banda, Barcala ha demanat la resta de grups municipals i a la Generalitat que no signen el conveni per a defendre els interessos d’Alacant.

També et pot interessar

stats