El Banc d'Espanya constata que les dones cobren un 11% menys a l'any de ser mares

En un informe analitza la bretxa salarial de les treballadores que han tingut fills i mostra que creix conforme passa el temps.

Una imatge d'arxiu d'una dona treballant
Una imatge d'arxiu d'una dona treballant

Ser mare perjudica la trajectòria laboral de la dona i el seu salari. El Banc d'Espanya ha posat xifres a esta situació. Un informe fet públic aquest dijous per l'emissor constata que les dones es veuen penalitzades en el mercat laboral després de la maternitat, mentre que els homes a penes es veuen afectats pel fet de ser pares. Això explica una part important de la bretxa salarial de gènere entre homes i dones. L'estudi, que porta per títol The Child Penalty in Spain, conclou que els ingressos laborals bruts de les dones es veuen reduïts en un 11,2% durant el primer any després de tindre fills, mentre que els guanys dels pares augmenten en un 0,15%.

L'estudi va més allà i analitza que durant l'any següent al naixement, la reculada en els guanys de les dones s'amplia fins al 19,5%, una tendència que continua fins i tot deu anys després del primer part. De manera que, segons la institució, "al llarg dels anys, els guanys de les dones mai tornen als nivells previs a la maternitat". De fet, assenyala, deu anys després del naixement del seu primer fill, la pèrdua d'ingressos respecte a la situació prèvia a la maternitat s'estabilitza a l'entorn del 33%, a molta distància de la disminució que mostren els homes (-5%).

D'aquesta manera, el Banc d'Espanya xifra en un 28% la bretxa que genera la maternitat en els ingressos de les dones respecte als dels homes al cap d'una dècada de ser mares, una magnitud similar a la de Suècia i Dinamarca, encara que més "persistent" en el cas d'Espanya, i menor que la de Regne Unit, els Estats Units, Alemanya i Àustria. "La maternitat explica una proporció significativa de la bretxa de gènere en els ingressos", apunta el Banc d'Espanya, que ha utilitzat per a aquest estudi dades de la Mostra Contínua de Vides Laborals de la Seguretat Social de quasi 550.000 treballadors (264.391 mares i 279.437 pares) des de 1990 fins a 2018.

I entre els factors que l'informe identifica per a explicar aquesta bretxa estan la reducció en el nombre de dies treballats en les dones que són mares, els llocs de treball a temps parcial o els contractes temporals.

També et pot interessar

stats