Baldoví: “Per primera volta l’agenda valenciana forma part d’un pacte de governabilitat”

La diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, ha anunciat que incumplirà la disciplina de partit i votarà en contra de la investidura.

Baldoví ha oferit una bossa de til·la, un remei “castís, espanyol” contra la crispació de la dreta
Baldoví ha oferit una bossa de til·la, un remei “castís, espanyol” contra la crispació de la dreta / Efe

“N’hi ha que encara els encisa l’olor de napalm al matí. Són els que no dubten a incendiar Espanya quan no és seua”. Així de contundent ha començat la intervenció del representant de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, en referència a la crispació dels partits de la dreta, als quals ha oferit una bossa de til·la, un remei “castís, espanyol”.

Baldoví ha afirmat que hui és un dia important per a la seua formació perquè per primera vegada l’agenda valenciana forma part d’un acord de governabilitat. D’aquest pacte ha destacat el establiment d’un termini de huit mesos per a posar en marxa un nou sistema de finançament “que s’hauria d’haver aprovat fa més de cinc anys”, un sistema que té el suport de totes les forces polítiques a les Corts i que repercutirà en un tracte just per a valencians i valencianes.

Tanmateix, el portaveu de Compromís ha acusat els partits de la dreta "d'irresponsables que no dubten a utilitzar la infanteria judicial que ells mateixos van nomenar per a crear un Apocalipsis Now cada dia”. Contra els que ha acusat de representar una “Espanya tancada, monolítica, antiga i egoista”, Baldoví ha augurat el triomf d’una investidura dels que creuen en un estat “divers, plural, multilingüe i solidari”.

Sánchez ha reconegut en la seua rèplica al representant de Compromís la necessitat de modificar el sistema de finançament i ha lloat l’Acord del Botànic per haver sigut referent i inspiració per les mesures socials i els pactes assolits d’un govern de coalició progressista.

Ana Oramas votarà en contra de Sánchez

La diputada de Coalició Canària al Congrés, Ana Oramas, ha anunciat en la seua intervenció que votarà en contra de la investidura del candidat a la presidència, Pedro Sánchez, per haver-se "agenollat davant el secessionisme". Oramas es desmarca així de la posició adoptada per l'executiva del seu partit, que ha anunciat que actuarà amb l'aplicació dels seus estatuts per la indisciplina de la diputada. La decisió d'Oramas afegeix incertesa a la investidura de Sánchez.

En la seua intervenció en el ple d'investidura, la portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs ha criticat que Sánchez no haja fet esment de la resolució de la Junta Electoral Central sobre la inhabilitació de Torra. En el seu torn de paraula ha confirmat el vot negatiu a la investidura, tot i que segons Borràs: "Sánchez, el de les mil cares, hui s'ha presentat dòcil i conciliador. Quin Pedro Sánchez és? El que reconeix a contracor el conflicte polític o el que no és capaç de despenjar el telèfon per a dialogar".

La diputada de Més País al Congrés, Inés Sabanés, ha defensat la legitimitat del govern de coalició que impulsen el PSOE i Unides Podem, als quals ha demanat no cedir a "les pressions dels reaccionaris" i actuar amb valentia per a impulsar la seua "agenda imprescindible".

Per la seua banda, el portaveu al Congrés de Galícia en Comú, Antón Gómez-Reino, ha celebrat el "primer pas" fet per a canviar Espanya amb el nou govern de coalició i ha afegit que aquest canvi també arribarà a Galícia en les pròximes eleccions autonòmiques, previstes a la tardor.

També et pot interessar

stats