Baldoví posa el finançament autonòmic com a condició per a investir president Pedro Sánchez

El diputat de Compromís i el del PRC han encetat la ronda de consultes del rei Felip VI per a la investidura.

Felip VI rep Baldoví, aquest dimecres
Felip VI rep Baldoví, aquest dimecres / Javier Lizón (Efe)

El diputat de Compromís Joan Baldoví ha sigut el segon representant que ha passat pel Palau de La Zarzuela en el marc de la ronda de consultes amb el rei Felip VI, com a pas previ a la investidura del president del govern espanyol.

En eixir de la trobada, Baldoví ha assegurat que el partit taronja està “disposat” a garantir una governabilitat progressista i a donar el seu vot al socialista Pedro Sánchez per a investir-lo president, sempre que aquest es comprometa a reformar el sistema de finançament autonòmic. El diputat valencià insisteix que el seu suport estarà condicionat a un acord “nítid” i “clar” que contemple un calendari “ferm” per a solucionar, d’una vegada per sempre, l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana. És una situació injusta, al seu parer, que “fa més de cinc anys que hauria d’estar resolta per llei”.

Felip VI i Baldoví també han parlat sobre el recurs que ha presentat Compromís en el Tribunal Constitucional per a demanar mes transparència a la casa reial. El monarca, segons ha contat després, li ha dit que s’ha avançat molt en aquesta qüestió des que ell és rei d’Espanya, però que en qualsevol cas acatarà la decisió de l’alt tribunal.

Abans que el parlamentari de Compromís, el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) José María Mazón ha inaugurat aquest dimecres a les 10:00 h la ronda de consultes del rei Felip VI. Segons està previst en la Constitució, durant aquestes reunions el rei escolta els posicionaments de cada formació en relació amb els possibles candidats a presidir l’executiu.

El rei d’Espanya ha completat amb el president d’Unió del Poble Navarrés (UPN), Javier Esparza, la tanda matinal de contactes. Abans ha passat pel despatx Juantxo López de Uralde (d’Equo, integrat en Unides Podem). De vesprada serà el torn d’Ana Oramas (Coalició Canària), Yolanda Díaz (Galícia en Comú, també d’Unides Podem), Alberto Garzón (Esquerra Unida, soci d’Unides Podem), i Aitor Esteban (PNB).

Sisena ronda de consultes en cinc anys de regnat

Felip VI s'enfronta a la seua sisena ronda de consultes amb representants dels partits polítics per a designar un candidat a la investidura com a president de l’executiu central.

Així, en cinc anys, ja ha protagonitzat cinc rondes, mentre que el seu pare, el rei Joan Carles, en va mantindre només deu en els seus quasi 39 anys al capdavant de la corona.

També et pot interessar

stats