Baldoví: "Si no hi ha un compromís per escrit [sobre el finançament] no donarem el nostre suport a Sánchez"

El diputat de Compromís es reuneix per segona vegada amb el PSOE per a negociar el vot a favor de la investura.

El diputat de Compromís al Congrés Joan Baldoví
El diputat de Compromís al Congrés Joan Baldoví

Compromís condiciona el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol a un acord per escrit on assumisca l'obligació d'una millora en el finançament per a la Comunitat Valenciana.

"Si no hi ha aquest compromís per escrit en què via un decret llei,  via els pressupostos generals de l'estat hi haja una llei d’acompanyament en què les nostres finances, l’agenda valenciana, tinga els diners que li corresponen per a prestar serveis de l’estat de benestar, no donarem el nostre suport a Pedro Sánchez", ha explicat el diputat de la formació Joan Baldoví.

Baldoví ha parlat a Les notícies del matí poc abans de reunir-se per segona vegada amb el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, per a negociar el suport a la investidura.

Baldoví, que ha criticat la falta de contactes en els dos mesos posteriors a les eleccions generals, ha explicat que després del treball avançat en la passada lesgislatura compensar l'infrafinançament ara depén només d'una "decisió política". "Per a prestar els serveis que l'estat ens demana, que són els de l'estat de benestar, hem de demanar un préstec a l'estat. És una cosa abolutament de bojos", ha explicat.

El representant de Compromís ha demanat més transparència al PSOE sobre el seu programa. "Encara no sabem per a què vol governar Pedro Sánchez. Necessitem saber quina és la seua agenda i que la pacten també a tots", ha dit. 

El PSOE, més culpable si fracassara la investidura

Baldoví també ha criticat l'actitud dels socialistes en les negocacions amb Unides Podem i ha atribuït al PSOE una major responsabilitat davant un hipotètic fracàs. En opinió del diputat de Sueca el Partit Socialista "es comporta com si quasi tinguera la majoriua absoluta, quan li falten 53 diputats, més que els que necessitava Mariano Rajoy en l'anteirior legislatura. Per tant, la generositat més gran hauria d'estar en la part de Pedro Sanchez".

El representant de Compromís s'ha mostrat preocupat per l'escalada de tensions entre les parts i l'intercanvi de discrepàncies en els mitjans de comunicació, per a advertir que "jugar a la ruleta russa amb unes eleccions podria dur a uns resultats desagradables" i ha posat per exemple el desenllaç a l'ajuntament de Madrid, que ha recuperat el Partit Popular.

Joan Baldoví assegura que insistirà en la reunió amb Ábalos en la necessitat de fer un últim esforç per a salvar la possibilitat d'un govern progressista, perquè en cas contrari seria una decepció per als votants de les formacions i una "irresponsabilitat" traslladar al conjunt de la ciutadania novament l'obligació de resoldre allò que els polítics no han sigut capaços de solucionar. "Em sembla absolutament suïcida que no s’intente fins a l'últim minut arribar a un acord", ha explicat.

També et pot interessar