Aznar i Rajoy declararan com a testimonis en el juí per la presumpta caixa B del PP

El tribunal ha acceptat la petició de les acusacions populars Esquerra Unida i l'Associació Advocats Demòcrates per Europa.

Jose María Aznar i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu
Jose María Aznar i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu / Efe

Els expresidents del govern espanyol José María Aznar i Mariano Rajoy declararan com a testimonis en el juí que pròximament tindrà lloc a l'Audiència Nacional pel presumpte pagament amb diners de la caixa B de la reforma de la seu del PP al carrer Génova de Madrid. El tribunal ha acceptat la petició realitzada per les acusacions populars Esquerra Unida i l'Associació Advocats Demòcrates per Europa (Adade).

Els magistrats demanen a les acusacions que faciliten les dades necessàries per a poder citar els expresidents. Fonts jurídiques han apuntat que la sala ha admés aquestes proves testificals.

En el cas d'Aznar serà la primera vegada que comparega en l'Audiència Nacional perquè explique què sap sobre la presumpta comptabilitat paral·lela dels populars. Va ser durant la seua compareixença en la comissió del Congrés que investiga el suposat finançament il·legal del PP, quan va assegurar que "no existeix cap caixa B" en el partit.

Els que sí han estat ja en l'Audiència Nacional han sigut algun dels seus ministres, com Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos, Rodrigo Rato i Ángel Acebes. Tots van declarar en el juí per la primera època de la trama Gürtel que no sabien com es finançava el PP. Segons van dir, era un tema de la tresoreria, que llavors portava l'Álvaro Lapuerta, la responsabilitat del qual ha quedat extingida després de la seua defunció.

Ara tornaran a l'Audiència Nacional per a declarar pel pagament de la reforma de la seu dels populars. També ho farà l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, l'expresident del Senat Pío García Escudero i empresaris que figuren com a donants en els papers de Bárcenas, entre altres.

Segona compareixença de Rajoy

Rajoy ja va comparéixer davant el tribunal de l'Audiència Nacional que va jutjar els primers anys d'activitats de la trama Gürtel, que va condemnar el PP com a partícep a títol lucratiu. En aquella ocasió va afirmar que mai va saber res de la presumpta caixa B del PP perquè la seua responsabilitat en el partit eren polítiques i no comptables.

Pel presumpte pagament en negre de la reforma de l'edifici situat al carrer Génova 13 de Madrid estan acusats l'extresorer del PP Luis Bárcenas; l'exgerent Cristóbal Páez; els socis d'Unifica, Gonzalo Urquijo i Belén García, i la seua empleada Laura Montero. A més, es considera que el partit ha de ser jutjat com a responsable civil subsidiari dels presumptes delictes que aquests haurien comés.

També et pot interessar

stats