Ayuso critica el repartiment dels fons europeus per a la recuperació a la Comunitat Valenciana

La presidenta de la Comunitat de Madrid qüestiona que les dos autonomies reben “quasi el mateix volum de fons”.

Ayuso critica el repartiment dels fons europeus per a la recuperació a la Comunitat Valenciana

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dimarts que existeix un "sectarisme contra la Comunitat de Madrid" en el repartiment dels fons de la Unió Europea React-UE per a reactivar l'economia després de l'impacte de la pandèmia provocada per la crisi de la Covid-19. Madrid és la tercera comunitat autònoma més beneficiada pels fons, amb 1.284 milions d’euros. Això suposa un 12,8% del total.

De fet, Ayuso ha assegurat que li “crida l’atenció” que la Comunitat Valenciana, “governada per l'esquerra i l’ultraesquerra”, reba quasi el mateix volum de fons que Madrid, “a pesar que el seu pes en el producte interior brut és del 9% i la població és el 10,6%”. El territori valencià rebrà 1.254 milions d’euros del fons, un 12,5% del total.

"Denunciarem aquest maltractament a tot arreu, a Brussel·les i al nostre país, no ens quedarem encreuats de braços davant d'una discriminació inacceptable per injusta i, per descomptat, en el moment que no és adequat", ha avançat.

En el seu compte en Twitter, ha insistit que el repartiment dels fons de la Unió Europea React-UE és "opac i arbitrari" i ha opinat que el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, governa "al dictat dels independentistes".

A més, ha precisat que Catalunya rebrà el 17% d'aquests fons davant del 13 per cent de Madrid, encara que ambdues tenen quasi el mateix pes sobre el producte interior brut (PIB). "Tant la Comunitat de Madrid com Catalunya tenen escenaris socials i econòmics molt semblants i, no obstant això, el repartiment perjudica clarament la Comunitat de Madrid", ha ressaltat.

En aquest sentit també s’ha pronunciat el líder del PP, Pablo Casado, que ha assegurat que el partit farà una comissió de seguiment dels fons i ha advertit que no en passarà "ni una" si no hi ha transparència i rendició de comptes.

El PSPV insta Bonig a “desautoritzar” les paraules d’Ayuso

El secretari d'organització del PSPV-PSOE, José Muñoz, ha criticat les paraules d’Ayuso i ha instat la líder del PPCV, Isabel Bonig, a “desautoritzar les paraules de la seua companya de partit que denigren la Comunitat Valenciana”. “Ara és el moment de donar la cara pels valencians i valencianes, i demostrar de quina part està”, ha manifestat.

Així, Muñoz ha recordat que el percentatge dels fons europeus destinats a la Comunitat Valenciana és “un fet històric, que posa fi a la discriminació a la qual ens havia sotmés el PP” i assigna “el 12,5% del total d'ajudes, que en pes poblacional suposa el 10% d'Espanya”. “Esperem que el PPCV es comporte de manera responsable i isca a defensar els interessos de la ciutadania valenciana plantant-li cara a Ayuso si és necessari”, ha dit.

Criteris de repartiment dels fons

El Ministeri d’Hisenda ha explicat en un comunicat que els criteris de repartiment dels fons, seguint el model de la Unió Europea, tenen en consideració tres indicadors, que no contemplen el pes poblacional de les comunitats autònomes. Són l’impacte de la pandèmia en la riquesa de la comunitat autònoma, l’impacte en la desocupació i l’impacte en l’atur juvenil.

També et pot interessar